Zaštitite kožu od komaraca na prirodan način

Oni nerviraju, oni ujedaju, a nekada se čini da se jedina zaštita od njih krije u hemijskim preparatima. E pa, ne mora uvek da bude tako!

.

Vitamin C

Treba ga redovno unositi zbog zdravlja, ali da li ste znali da od njega beže komarci? Prepolovite limun ili pomorandžu i polovinama istrljajte delove kože koji su izloženi ujedima komaraca. Takođe, možete i da iscedite sok od ovog voća i njime premažete kožu. Komarci ne podnose taj miris i naći će nekoga drugog da napadnu.

Još jedna interesantna stvar je da c vitamin ne vole ni mravi. Tako da limun ili narandžu isitnite u blenderu i dobijenom smešom premažite delove u kuhinji ili gde vam se već mravi skupljaju i oni će pobeći odatle.

Beli luk

Ne podnosite miris belog luka? Ne podnose ga ni komarci! Zato pre nego što izađete napolje pojedite neki ukusan obrok koji sadrži ovu namirnicu i možete da budete mirni. Komarci vas sigurno neće dirati.

Sezonski začini

Malo je poznat podatak da komarci ne podnose bosiljak i buhač. Zasadite ove biljke u saksije na vašoj terasi ili u dvorištu oko trema. Ukoliko vam buhač nije poznata biljka, ona je poput bele rade ili margarite. Što se tiče Balkana, najviše je ima u Dalmaciji, a kroz istoriju se koristila za čuvanje ostalih biljaka od insekata. Ima jak miris i često zna da zasmeta i ljudima.

Vitamin B

Stari lovački trik kaže da svakodnevno uzimanje doze od 100 mg vitamina B1 ili 300 mg pivskog kvasca tera dosadne komarce od vas. Delovanje B vitamina primećuje se nakon nedelju dana i ono će trajati dokle god se uzima vitamin.

A ukoliko vas komarac ipak ujede, onda ublažite svrab prirodom...

Aloevera

Poznato je da aloevera ublažava opekotine od sunca, ali ona je dobra i za ublažavanje svraba kod ujeda insekta i smanjuje znojenje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona privremeno štiti, ali pre svega ublažava iritaciju i svrab od ujeda insekata. Napravite pastu od sode bikarbone tako što ćete u nju dodavati vodu dok se ne stvori pasta. Zatim pastu nanesite na ujed i ostavite da odstoji. Primetićete znatno olakšanje.

Led

Kesa sa ledom stavljena na ujed prilično će olakšati neugodan osećaj svraba. Olakšanje može da se postigne tuširanjem mlakom vodom.