Zašto se prilikom prženja mlevenog mesa POJAVLJUJE BELA PENA i kako da je uklonite?

Prilikom prženja mlevenog mesa česti se pojavljuje bela pena, a mi vas savetujemo kako da je uklonite.

Izvor: Stvar Ukusa/S.B.  |  
Ilustracija Foto: Redfox1980/Shutterstock
Ilustracija Foto: Redfox1980/Shutterstock
.

Mleveno meso koristimo za pripremu mnogih jela, a može da se desi da kupimo od pogrešnog dela mesa ili već samleveno. To nije ništa neobično ako ga koristimo samo za nadev, ali može da se desi da se prilikom prženja oslobodi mast u obliku malo pene. To nije znak da je meso nekvalitetno, ali može ružno da izgleda i da kvari ukus.

Pojava bele pene je prirodan proces zbog hidrofilnih svojstava i promena u strukturi proteina pri zagrevanju. Ona ukazuje na visok nivo sadržaja masti ili vode u mlevenom mesu. Takođe, razlog može da bude i nedostatak veziva u mlevenom mesu, a ako želite to da popravite savetujemo vam da dodate malo prezli. Dobro promešajte i bela pena se neće tako često pojavljivati.

Nastavite da pržite meso, pa dodajte ostale sastojke u njega, u zavisnosti od toga šta pravite. Ovo može da se dogodi i kada pravite ćufte ili faširane, a ako niste sigurni kakvo ste mleveno meso kupili, savetujemo vam da u smesu odmah dodate prezle ili jaje.