UKUSNI I ZDRAVI: 3 predloga za lagane letnje obroke

Kada su napolju vrućine ne prija nam jaka hrana i zato su naši predlozi odličan izbor jer su lagani.

Biftek salata, foto: DronG/Shutterstock
Biftek salata, foto: DronG/Shutterstock

Salata sa biftekom

Sastojci:

250 g bifteka

miks zelenih salata

čeri paradajz

malo parmezana

Za preliv:

jogurt

senf

majonez

Priprema:

Biftek lepo ispržite sa obe strane i isecite na što tanje trakice. Zatim u posudu stavite miks zelenih salata koje ćete začiniti uljem, balzamikom, solju i biberom. Dodajte meso, čeri paradajz isečen na pola i parmezan. Sve to lepo promešajte. Napravite preliv tako što ćete pomešati senf, jogurt i majonez i prelijte salatu.

Cezar salata, foto: Igor Dutina/Shutterstock
Cezar salata, foto: Igor Dutina/Shutterstock

Cezar salata

Sastojci:

70 g pančete

300 g pilećeg filea

suvi biljni začin

biber

krutoni

pola ajsberg salate

5 čeri paradajza

balzamiko sirće ili limunov sok

2 kašike maslinovog ulja

Za preliv:

1 kašičica majoneza

1 kašika pavlake

– ukoliko želite da preliv bude ređi, dodajte malo jogurta

Priprema:

Pančetu iseckajte na kockice i propržite u tiganju. U toj masti od slaninice, ispržite i prethodno začinjen pileći file sa obe strane. Ajsberg salatu iseckajte na trakice, čeri na polovine. Pomešajte balzamiko i maslinovo ulje i prelijte preko već posoljene salate.

Salatu slažite sledećim redom: ajsberg i čeri, preko meso, pa krutoni i slanina i na kraju preliv od pavlake i majoneza.

Gaspaćo, foto: YARUNIV Studio/Shutterstock
Gaspaćo, foto: YARUNIV Studio/Shutterstock

Gaspaćo

Sastojci:

3-4 zrela paradajza srednje veličine

1 zelena paprika

1 mali krastavac

1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)

2 čena belog luka

1 kriška starog hleba

2 kašike sirćeta

100 ml maslinovog ulja

so, biber po ukusu

1/2 kašičite sitno seckane ljute paprike

hladna voda po potrebi

Priprema:

Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite. U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Supu ohladite u frižideru pre služenja. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.

Izvor: Stvar ukusa