Kuhinjca
Šnenokle
To je definitivno jedna od onih poslastica koje će vas vratiti u detinjstvo. Pravile su ih naše bake, mame, tetke, ujne, strine… I, uvek smo im se radovali. Naravno, ima i onih koji ih ne vole, ali za sve vas kojima su drage, predstavljamo odličan recept.
Sastojci:
- jaja | 5 komada |
- šećer | 6 kašika |
- mleko | 1 l |
- vanilin šećer | 2 kesice |
- brašno | 2 kašike |
Priprema:
- Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne.
- Mleko sipati u šerpu i kuvati ga dok ne proključa. Zatim smanjiti temperaturu, pa kašikom vaditi sneg od belanaca i lagano spuštati u mleko.
- Knedle od belanaca kuvati minut sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti i kuvati još minut sa druge strane.
- Potom ih vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu (činiju).
- Kada su knedle od belanaca gotove, spremiti krem: umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati brašno i sve dobro umutiti mikserom da se dobije gust krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle, i sve dobro izmešati.
- Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko u kome su se kuvale knedle i mešati neprekidno dok se ne zgusne.
- Pripremljeni krem preliti preko belanaca, ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider do služenja. Prijatno! :)
Izvor: Žena