OTKRIVAMO: Koji kulinarski trikovi su stvarno efikasni, a koje treba da zaboravite!

Na internetu postoji na hiljade kulinarskih sajtova koji nude pregršt saveta i trikova kako u kuhinji uraditi ovo ili ono na lakši ili brži način. Ipak, nisu svi ti trikovi efikasni kao što se navodi. Otkrivamo vam koje možete zaista dobro iskoristi, a koje bi najbolje bilo da zaboravite.

Kulinarski trikovi, foto: Africa Studio/Shutterstock
Kulinarski trikovi, foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Kuvanje krompira pre pečenja

Savet: Ako volite hrskav krompir koji je mek unutra, isecite ga, skuvajte ga, pa ga tek onda stavite u rernu.

Ovaj savet zaista funkcioniše i dobićete krompir koji ima sličan ukus krompiru iz restorana. Istovremeno, ovo je odličan način spremanja za one koji paze na svoju liniju - pošto je krompir već kuvan, za pečenje uopšte ne morate da koristite ulje.

Savršeno meko kuvano jaje

Savet: Ovo je savet Gordona Remzija. Ako želite savršeno meko kuvano jaje, treba da ga kuvate tačno 4,5 minuta.

I ovaj savet funkcioniše. Oni koji su ovo probali, kažu da su jaja koja su bila teška između 65 i 75 grama izgledala savršeno.

So zamenite nečim kiselim

Savet: Ako vam se obrok ne čini dovoljno slanim, umesto soli možete da dodate nešto kiselo, na primer sirće ili sok od limuna.

Ovaj trik funkcioniše, ali samo ako ste umereni. Limun će učiniti da jelo bude slano, ali će ga takođe učiniti i kiselijim. Ako ne volite kiseo ukus, najbolje je da koristite so.

Pravilna upotreba bibera

Savet: Umesto što kupujete mleveni biber, kupite ga u zrnu. Ispecite ga u tiganju bez dodavanja ulja, a zatim ga izdrobite uz pomoć oklagije.

Ovaj savet je odličan jer pečenje pojačava aromu bibera. Izdrobljena zrna će jelu dati odličan miris. Ipak, ako vam se ne dopada bogat ukus začina, najbolje je da koristite mleveni biber.

Ljuštenje paradajza vrelom vodom

Savet: Da biste oljuštili paradajz, zasecite ga i stavite u vrelu vodu. Nakon jednog minuta ga stavite u hladnu vodu da se ne bi skuvao. Onda ga samo oljuštite.

Iako ovaj trik funkcioniše, treba da budete pažljivi sa vrelom vodom kako se paradajz ne bi skuvao. Istovremeno, pokušajte da skinete samo ljusku, bez pulpe ispod nje. Razlog je taj jer se tu, navodno, nalaze najhranljiviji sastojci.

Brzo ljuštenje belog luka

Savet: Ako treba da oljuštite veliku količinu belog luka, čenove potopite u hladnu vodu na oko pola sata, piše Crnobelo

Na ovaj način ćete odstraniti i najtanje slojeve ljuske, pa je zato ovaj trik odličan.

Brzo seckanje crnog luka

Savet: Za brzo i efikasno seckanje crnog luka, podelite ga na dva dela. Zatim napravite nekoliko paralelnih zaseka, a zatim iseckajte po sredini.

Ovaj metod je odličan i mogu da ga koriste i početnici, jer nisu potrebne nikakve veštine sa nožem.

Mariniranje piletine pre pečenja

Savet: Ako volite meku i sočnu piletinu, pre pečenja je marinirajte u slanom rastvoru 8-12 sati.

Piletina pripremljena na ovaj način je sočnija i mekša od uobičajene.

Savršeni pirinač

Savet: Pirinač kuvajte 15 minuta na tihoj vatri i ne podižite poklopac. Odnos pirinča i vode treba da bude 1:1,5.

Na žalost, ovaj trik ne funkcioniše. Pirinač nije dovoljno kuvan, a možda bi trebalo i da dodate više vode. Možda bi ovo funkcionisalo sa integralnim pirinčem ili sa više vode i duže kuvanja.

Oštrenje noža tanjirom

Savet: Ako nemate alat za oštrenje noževa, možete ih naoštriti na donjoj ivici tanjira.

Ni ovaj trik ne funkcioniše, najviše zbog toga što je teško pronaći tanjir sa odgovarajućom ivicom. Istovremeno, zvuk je zaista neprijatan, a najverovatnije ćete oštetiti i nož i tanjir.