ODLUČENO JE: Oni su FINALISTI druge sezone MasterChef Srbija! (VIDEO)
Tri takmičara odlaze direktno u finale.
6.12.2024. 22:25
Postoji li previše čokolade? Vrlo verovatno ne! A ako spadate u red čokoljubaca, onda će vas oduševiti ovaj recept za slastan, sočan kolač sa duplom čokoladom koji se brzo priprema (i još brze jede)!
03.12.2023.|08:32
Izvor: Žena Blic/Stefana Pavlović
Pored čokolade i slatke pavlake, za ovaj kolač od čokolade vam je potrebno još svega nekoliko sastojaka, koje gotovo sigurno već imate u kući. Recept je izdašan i jednostavan, pa verujemo da ćete ga ubeležiti u svoj lični kuvar.
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
Za fil:
500 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
Ako su čokoladni kolači vaša omiljena poslastica, potražite i recept za tortu sa čokoladom i pistaćima.
Priprema:
1. U jednu posudu sipajte prosejano brašno i prašak za pecivo.
2. Na pari otopite maslac i 100 grama čokolade za kuvanje.
3. Razdvojite belance i žumance. U jednoj posudi izmiskajte žumance sa šećerom, pa im dodajte otopljeni maslac i čokoladu. Toj smesu dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
4. U drugoj posudi utucite sneg od belanaca, pa ga pažljivo dodajte smesi sa čokoladom.
5. Željeni kalup ili pleh za kolač obložite pek papirom, pa u njega izlijte dobijenu smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta.
6. Sada je na red fil! Iseckajte čokoladu što je sitnije moguće, a slatku pavlaku zagrejte do tačke ključanja. Zagrejanu pavlaku prelijte preko čokolade, pa dobro izmešajte dok se ne formira kompaktna masa. Neka vas ne brine što će biti prilično tečna, stvrdnuće se u toku hlađenja.
7. Pečenu podlogu izbockajte viljuškom, pa prelijte toplim filom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga ostavite nekoliko sati u frižideru. Ukrasite po želji svežim voćem, mlevenim orasima ili čokoladnim mrvicama.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.