Ko bi rekao da su dve namirnice koje često jedemo toliko opasne ukoliko ih podgrevamo u mikrotalasnoj

Upotreba mikrotalasne rerne mnogo nam je olakšala život. Na brzinu možemo da napravimo kokice, podgrejemo mleko ili jelo. Ipak,važno je da znamo koje to namirnice ne smemo da podgrevamo na ovaj način jer postanu štetne, čak i otrovne.

Nije preporučljivo podgrevati, foto: Zyn Chakrapong / Shutterstock
Nije preporučljivo podgrevati, foto: Zyn Chakrapong / Shutterstock
.

PIRINAČ

Ako pirinač podgrejete u mikrotalasnoj rereni mogli biste da iskusite koliko je trovanje hranom neprijatno. Ako pirinač nakon podgrevanja na ovaj način ostavite na sobnj temperaturi može izazvati trovanje. Pirinač koji vam je u frižideru stajao duže od dana nemojte stavljati u mikrotalasnu, bolje ga bacite.

PILETINA

Stručnjaci upozoravaju da je jako važno da razumemo da temperatura mikrotalasnih rerni ne ubija uvek bakterije, jer ona namirnice zagrevaju spolja a ne iznutra. Podgrejane na taj način određene namirnice sklone razvoju bakterija imaju veću šansu da će na njima te bakterije i preživeti. Kada ovo znamo nije nam iznenađenje da je pileće meso posebno opasno podgrevati na ovaj način jer je velik rizik od kontaminacije salmonelom. Podgrevanjem piletine proteini iz piletine menjaju svoj sastav, pa može imati stomačne probleme,

Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati bez podgrevanja, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Izvor: lepa i srecna