Međutim, iskusne domaćice su tu da podele svoje tajne i trikove koji vam mogu pomoći da se izborite sa ovim problemom.

Dobro zagrejte tiganj

Pre nego što dodate ulje ili hranu u tiganj, sačekajte da se tiganj dobro zagreje na srednjoj do visokoj temperaturi. To će pomoći stvaranju zaštitnog sloja između površine tiganja i hrane.

Vodite računa o količini masti

Dodajte dovoljno ulja ili masti u tiganj pre nego što stavite hranu. Ovo će pomoći u smanjenju trenja između hrane i površine tiganja, sprečavajući da se hrana zalepi.

Zagrejte ulje pre dodavanja hrane

Kada ste dodali ulje u tiganj, sačekajte nekoliko trenutaka da se ulje dobro zagreje pre nego što dodate hranu. To će pomoći da se hrana bolje zapeče i sprečiti lepljenje.

Pravilno pripremite hranu

Pre nego što stavite hranu u tiganj, osušite je i uklonite višak vlage. Vlažna hrana ima veću tendenciju da se lepi za površinu tiganja. Takođe, naseckajte hranu na manje komade kako bi se ravnomerno skuvao i sprečilo lepljenje.

Nemojte pretrpavati tiganj

Pretrpan tiganj može izazvati zadržavanje vlage i sprečiti pravilno zagrevanje hrane. Stavite dovoljno hrane u tiganj, ali ostavite dovoljno prostora za vazduh i ravnomerno kuvanje.

Koristite tiganj sa premazom

Tiganji sa neprianjajućim premazom smanjuju šanse da se hrana zalepi za površinu. Ovi tiganji zahtevaju manje ulja za kuvanje i lakše se čiste.

Pravilno čišćenje tiganja

Nakon upotrebe, pažljivo operite tiganj kako biste uklonili ostatke hrane ili ulja koji bi mogli izazvati slepljivanje sledeći put. Koristite neabrazivnu spužvu ili mekanu četku za pranje, a izbegavajte upotrebu oštrih sredstava za čišćenje koja mogu oštetiti premaz tiganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.