Ovo su najčešće greške koje pravimo u kuhinji, a nismo ih ni svesni

Kuvanje mnogima predstavlja posebno zadovoljstvo, ali može da bude i prava muka. Razloga je više, ali ono što mnogi ne znaju jeste da neke uobičajene stvari uzimaju zdravo za gotovo, odnosno, greše pri kuvanju zbog čega konačan rezultat može da bude nezadovoljavajuć.

Neke stvari u kuhinji ipak radimo pogrešno..., foto: Depositphotos
Neke stvari u kuhinji ipak radimo pogrešno..., foto: Depositphotos
.

Osim toga, svaki minut u današnje vreme je i te kako dragocen, a ako poštujete pravila, kuvanje može da postane pravo zadovoljstvo sa slasnim rezultatima zbog kojih ćete i vi i vaši ukućani, lizati prste.

Evo šta radimo pogrešno, a ne bi trebalo...

Kuvanje "iz glave"

Bez obzira koliko dugo imate "staža" za šporetom, recepte za nova jela bi svakako trebalo da pročitate do kraja i sledite ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa "Panna Cookings".

To je jedna od najčešćih grešaka amatera kuvara. U većini slučajeva samo pročitaju spisak namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.

"Možda nemate svu potrebnu opremu za kuvanje određenog jela, a već ste krenuli da pripremate namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuvanja koju bi trebalo da primenite kod određenih jela. Veoma je bitno pripremiti se pre samog početka kuvanja za fantastične rezultate".

Ne pravite pripremu

Kad ste pročitali recept za jelo i svesni ste da možete da ga pripremite jer imate sve što je potrebno, idući korak je sigurno priprema namirnica za kuvanje. Jedan profesionalni kuvar otkrio je na Redditu da bi trebalo sve da imate na mestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice, sve da bude spremno unapred, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, rernu ugrejanu na određenu temperaturu i sl.

Ne solite dovoljno

Previše posoljena hrana nije dobra za zdravlje, ali svakako ne bi trebalo da se bojite da posolite jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno da posolite koliko je potrebno.

Znate ono kada probate jelo dok ga pripremate i osetite da nešto nedostaje? Najčešće posežete za nekim začinima kako bi jelo bilo ukusnije, ali najčešće samo nedostaje - soli.

Ne ostavljate namirnice da "odmore"

Znate onaj deo u receptu kada bi trebalo da ostavite testo ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuvar trebalo slepo da prati. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminišu, ali to na kraju neće dati dobre rezultate.

Profesionalni kuvari savetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci za sečenje 7-10 minuta pre nego što počnete da ga sečete. Tokom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah sečete nakon pečenja, dragoceni i ukusni sokovi će iscureti.

Pogrešno baratate noževima

Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što duže ostao u takvom stanju, potrebno je da znate kako s njim da baratate. Drugim rečima, uvek ga operite i osušite nakon upotrebe, koristite ga isključivo na dasci za sečenje i ne perite ga u mašini za sudove kako se ne bi oštetila oštrica.

Izvor: Večernji list