Iako ih imamo svi, iako su sa nama od najranijeg detinjstva ili od samog rođenja, za mladeže se vezuje mnogo predrasuda i neistinitih i neproverenih informacija.

Saznajte šta su zapravo mladeži i kako nastaju

Mladeži su pigmentne promene na koži koje se mogu naći bilo gde na telu, ali se najčešće nalaze na onim delovima koji su izloženi suncu - poput lica, na rukama, vratu, glavi i nogama. Mogu biti različitih boja (najčešće su braon, crni ili ružičasti), oblika i veličina. Njihova pojava i razvoj najaktivnije se dešavaju tokom detinjstva i adolescencije, dok se sa godinama njihov broj smanjuje jer opada količina melanocita.

Neki mladeži nestanu sami, dok neki drugi postaju naši doživotni pratioci i nešto po čemu smo prepoznatljivi. Nastaju kada se melanociti, ćelije koje su odgovorne za proizvodnju pigmenta melanina, grupišu.

Iako su najčešće bezopasni i predstavljaju samo benigne, bezazlene i simpatične obojene tačkice, zahtevaju i određenu dozu pažnje i opreza jer neki mogu nositi rizik za razvoj melanoma – najozbiljnijeg i najmalignijeg tipa raka kože.

Ako primetite sledeće promene na mladežima OBAVEZNO zakažite dermatološki pregled

Većina madeža je benigna i ne predstavlja zdravstveni rizik, ali je jako važno redovno ih pratiti i obratiti pažnju na bilo kakve promene u njihovom izgledu. U te promene spadaju nagla promena veličine, boje ili oblika, pojava novih mladeža, kao i pojava bola, ljuštenja ili krvarenja! To su zaista pravi razlozi za posetu dermatologu i pregled kože.

Šta je ABCDE pravilo?

Za detekciju promena koje bi mogle ukazivati na melanom, koristi se ABCDE pravilo:

- A (asimetrija) – mladeži koji nisu simetrični,

- B (granice) – nepravilne, iscepane ili zamagljene granice mladeža,

- C (boja) – promene boje unutar mladeža ili različite boje u istom mladežu,

- D (prečnik) – mladeži veći od 6 mm (veličine graška),

- E (evolucija) – bilo kakva promena u izgledu mladeža.

Dakle, ključ je u prevenciji i uočavanju znakova za uzbunu jer bilo koja promena u izgledu madeža zahteva pažnju.

Redovni dermoskopski pregledi su od ključnog značaja

Redovni pregledi kod dermatologa trebali bi da postanu deo redovne i obavezne brige o zdravlju, a naročito ako ste u grupi onih koji imaju mnogo mladeža na telu, svetlu put i svetle oči. Ne zaboravite ni na važnost SAMOPREGLEDA uz korišćenje ABCDE pravila, ali pri bilo kakvoj sumnji, posavetujte se sa dermatologom za stručnu procenu.

Uklanjanje mladeža – kada se radi i koja je metoda najefikasnija?

Foto: Maja Milièeviæ

Uklanjanje mladeža se radi i iz estetskih i iz zdravstvenih razloga, a naročito se preporučuje ako postoji sumnja da bi mogli biti opasni po zdravlje ili u slučajevima kada izazivaju nelagodnost (što se često dešava kada se nalaze na prevojima na telu i kada dolazi do njihovog čestog kačenja ili povređivanja).

U poliklinici Diva dr Bogdanović mladeži se uklanjaju radio-talasima odnosno radiotalasnom dermatohirurškom tehnikom ili hirurškom ekscizijom. Odluka o načinu uklanjanja zavisi od karakteristika samog mladeža i saveta dermatologa, a svi mladeži se nakon uklanjanja šalju na OBAVEZNU histopatološku analizu!

Besplatne konsultacije u poliklinici Diva

Poliklinika Diva, na čelu sad dr spec Svetlanom Bogdanović, pionirom radiotalasne hirurgije u našoj zemlji, redovno naglašava važnost rane dijagnostike i preventivnog pristupa. Besplatne konsultacije su nešto što se u našem radu podrazumeva i po čemu smo prepoznatljivi. Smatramo da su preventiva, redovni pregledi mladeža i pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom.

U našoj poliklinici, u svakom trenutku možete zakazati i uraditi dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža, a preporuka našeg stručnog tima je da proverite i preventivno otklonite rizične mladeže, kako bi se izbegle komplikacije i zdravstveni problemi.

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Lekari specijalisti poliklinike Diva na 3 adrese:

Kosovska 34,

Njegoševa 19a, Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.