Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, verujemo da ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim "popularnim" proizvodima. Kada definišete konzerviranu stavku kao "nezdravu", postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranukao i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Zato nije na odmet da znamo koja konzervirana hrana treba da se izbegava u širokom luku.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u ​​kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u ​​kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.

Testenina

Prethodno kuvana testenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli — što je, nažalost, deo zašto ima tako dobar ukus.

Na primer, konzerva špageta sadrži 1.070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.

Voće u sirupu

Banka hrane Vaterlo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je zaista mnogo, navode stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.