Sok od grejpa već se dugo navodi kao saveznik vitke linije, a nova studija Univerziteta Kalifornija pokazuje da grejp ne pomaže samo u mršavljenju, već i sprečava debljanje.

Naučnici su utvrdili da je idealan način korišćenja grejpa pijenje njegovog soka dok jedemo masnu hranu - poput one pržene. Tada aktivni sastojci poput pektina, limonida i fenola smanjuju apsorpciju masnoća, pa je njihovo taloženja smanjeno.

U studiji su ispitanici podeljeni u dve skupine, od kojih su jedni dobijali sok od grejpa uz obroke, a drugi vodu. Jeli su iste količine, a nakon tri meseca oni koji su pili grejp udebljali su se za oko 20 posto manje.

Osim toga, naučnici su utvrdili da oni imaju stabilnije i niže ukupne vrednosti šećera u krvi, pa sok od grejpa služi i kao prevencija dijabetesa.

Pratite nas i na Tviteru: PRVA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.