1. Prilikom pranja pamučnih grudnjaka u mašini za veš važno je da ostatak garderobe ne bude težak i masivan. U suprotnom korpe grudnjaka će se izobličiti i oštetiti, a istovremeno će izgubiti elastičnost. Koristite mrežastu kesu koja je namenjena za pranje osetljivog veša, na taj način je moguće izbeći razvlačenje i moguće pucanje žice.

2. Prozvođači donjeg veša savetuju ručno pranje grudnjaka napravljenih od osetljivih i finih tkanina kada je to god moguće, jedino na taj način se mogu očuvati izgled i oblik. Standardni deterdženti nikako se ne preporučuju, najbolje je koristiti šampon za bebe. Nekoliko kapi razmućenih u toploj, nikako vreloj vodi, idealna je kupka za pranje u kojoj je grudnjak najbolje držati oko 20 minuta, pa ga isprati u hladnoj vodi.

3. Bele grudnjake brojni ispiraju u deterdžentima koji u svom sastavu sebi sadrže izbeljivač, takvi ne samo da uništavaju elastičnost nego čistu belu pretvaraju u žutu boju. Izbegavajte zato agresivna sredstva za pranje veša.

4. Pogrešno sušenje grudnjaka takođe može da mu skratiti vek trajanja. Izvore toplote poput radijatora treba izbegavati kao i direktno izlaganje suncu. U oba slučaja elastične trakice će popustiti, a boja će izgubiti na intenzitetu. Preporučuje se da grudnjak sušite na ravno položenom peškiru.

5. Nakon pranja u mašini trake obično budu potpuno isprepletene, a kukice na njima oštećuju ostatak grudnjaka. Kako biste izbegli takva oštećenja najbolje je grudnjak zakopčati pre pranja. Na ovaj način grudnjak se neće deformisati.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte i: 

Fazon koji će produžiti život vaših najlonki!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.