Verovatno vam se barem jednom dogodilo da majica iz veš-mašine izađe skupljena, oštećena ili razvučena, ponekad čak i bezbojna.

Kad se nađemo u toj situaciji, poželimo da smo bolje proučili uputstva na odeći kako ona ne bi postala još jedna pidžama.

Prosečna etiketa sadrži nekoliko simbola, poput onoga za ručno pranje koji dolazi u obliku posude i ruke.

Tu je i posuda s tačkama, koja govori da li treba koristiti hladnu (jedna tačkica), mlaku (dve tačkice) ili vruću ( tri tačkice) vodu.

Precrtana posuda znači da predmet uopšte ne bi trebalo prati, nego bi ga bilo najbolje odneti na hemijsko čišćenje kad se zaprlja.

Poznat nam je i simbol u obliku pegle koji govori podnosi li odeća takav tretman, te oni koji govore smemo li i na koji način sušiti odeću.

Među poznatim simbolima, na nekoj odeći možemo primetiti i trougao u raznim oblicima. Taj simbol se odnosi na izbeljivanje odeće, a evo šta znače njegove varijante.

  • Prazni trougao govori da možete koristiti bilo koju vrstu izbeljivača za taj odevni predmet.
  • Trougao ispunjen dijagonalnim linijama znači da možete koristiti samo izbeljivače koji ne sadrže hlor.
  • Ispunjeni i precrtani trougao nam govori da na tom odevnom komadu ne smemo koristiti nikakve izbeljivače kako ga ne bismo uništili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.