Zaboravite na skupe preparate: Uz ovih 9 prirodnih sredstava za čišćenje, vaš dom će biti čist kao apoteka!

Svi žele čist dom, ali ovih dana čistoća znači više od toga da nema prašine i prljavštine. Naime, prilikom čišćenja ne smeju se koristiit ni otrovne hemikalije. Zato se otarasite svih kupovnih sredstava za čišćenje i zamenite ih jednako efikasnim prirodnim preparatima.

Kad jednom počnete da ih koristite, neće vam pasti na pamet da kupujete druga sredstva za čišćenje!, foto: Depositphotos/alen44
Kad jednom počnete da ih koristite, neće vam pasti na pamet da kupujete druga sredstva za čišćenje!, foto: Depositphotos/alen44
.

1. Soda bikarbona: za ribanje i izbeljivanje

Koristite sodu bikarbonu za uklanjanje neprijatnih mirisa i za izbeljivanje. Pasta od sode bikarbone i vode može vam pomoći da izbelite kade i umivaonike, a posuda sa sodom bikarbonom u kupatilu ili kuhinjskom ormariću upijaće sve mirise. 

2. Pčelinji vosak: za poliranje drveta

Zaboravite skupa sredstva za poliranje i zamenite ih potpuno prirodnim pčelinjim voskom. Pronađite ga kod lokalnog pčelara, te ćete tako podržati i svoju lokalnu ekonomiju.

3. Kukuruzni skrob i mineralna voda: za uklanjanje fleka

Za brzo uklanjanje fleka sa tepiha ili prekrivača, prekrijte mrlju skrobom, sačekajte 20 minuta, a zatim polijte mineralnom vodom. Isti metod možete koristiti za uklanjanje masnih tragova sa odeće.

4. Hidrogen peroksid: za dezinfekciju i uklanjanje mrlja

Hidrogen peroksid je moćno sredstvo za dezinfekciju. Kako biste se rešili plesni, pomešajte sodu bikarbonu i hidrogen peroksid tako da dobijete pastu, zatim stavite dobijenu mešavinu na buđ i sačekajte nekoliko minuta pre nego je obrišete.

5. Limun: za uklanjanje fleka i neprijatnih mirisa

Limun je univerzalno sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji. Premažite dasku za sečenje sa pola limuna kako biste uklonili mirise poput luka ili ribe. Sok od limuna pojačava snagu čišćenja svih drugih sredstava za čišćenje, uključujući i običnu vodu.

6. Maslinovo ulje: za poliranje drveta

Maslinovo ulje je prirodno sredstvo za održavanje i poliranje drveta, ali je jednako dobro i za vašu kožu i kosu.

7. Esencijalna ulja: za preksrasan miris bez hemikalija

Iako su bez hemikalija, čista esencijalna ulja su veoma jaka. Uvek ih pomirišite pre kupovine kako biste se uverili da niste preosetljivi na njihova isparenja i pažljivo postupajte s njima. Par kapi esencijalnih ulja daće antibakterijski efekat bilo kojem rastvoru za čišćenje, a najvažnije od svega – ostaviće prekrasan miris. Uvek kupujte čista, nerazblažena esencijalna ulja, u tamno smeđim ili plavim bočicama.

8. So: za ribanje

Da biste očistili naslage sapuna pa čak i kamenac, iskombinujte sodu bikarbonu i kuhinjsku so, a zatim dobro izribajte. 

9. Sirće: za dezinfekciju i uklanjanje mrlja

Alkoholno sirće je kralj čišćenja. Zbog svog dezinfekcijskog i osvežavajućeg dejstva, sirće je pravi izbor za čišćenje kuhinjske ploče, kvaka i telefona te svih drugih mesta koja skupljaju veliku količinu bakterija, piše minimagazin.info.