Veruje se da je bio "glava" najbrojnije porodice na svetu: Imao je 38 žena i 89 dece, 36 unuka

U indijskoj državi Mizoram umro je 76-godišnjak za koga se veruje da je glava najbrojnije porodice na svetu. Ziona Čana bio je vođa verske sekte koja je dozvoljavala poligamiju, a umro je u nedelju, i iza sebe ostavio 38 žena, 89 dece i 36 unuka, piše BBC.

Ilustracija, foto: charnsitr / Shutterstock
Ilustracija, foto: charnsitr / Shutterstock

Vest je potvrdio glavni ministar države Mizorama, Zoramtanga, koji je na Tviteru izrazio saučešće članovima porodice. Čana je navodno patio od dijabetesa i povišenoga krvnog pritiska.

Lekari su za novinsku agenciju PTI rekli da se njegovo stanje pogoršalo dok je bio u svom domu, u selu Baktavng Tlangnuam. U nedelju uveče prevezen je u bolnicu, gde je po dolasku proglašen mrtvim.

BBC piše da je teško pouzdano reći da li je Čana zaista bio glava najveće svetske porodice s obzirom na to da u svetu postoje i drugi koji polažu pravo na tu titulu.

Takođe, teško je precizno proceniti brojnost članova porodica. U jednom izveštaju piše da ima 39 supruga, 94 deteta, 33 unuka i jednog praunuka, što je ukupno 181 član.

Lokalna senzacija, živeli zajedno u četvorospratnici

Ipak, bez obzira na to radi li se radi o svetskom rekordu, Čana i njegova porodica postali su svojevrsna lokalna senzacija koja je privlačila turiste u selo na severoistoku Indije.

Brojna porodica živi zajedno u četvorospratnici pod nazivom Čuar tan run (Kuća nove generacije) sa stotinu soba. Lokalni mediji pišu da Čanine supruge dele sobe blizu njegove privatne spavaće sobe.

Letnjikovac je glavna turistička atrakcija u državi, a u obilazak dolaze ljudi iz celog sveta.

Rojters piše da je Čana rođen 1945. i da je svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao kada je imao 17 godina. Porodica pripada hrišćanskoj sekti - Čana pal - koja ima oko 2000 sledbenika.

Sektu koja dopušta poligamiju muškaraca osnovao je 1942. godine Čanin deda.

Izvor: b92.net