POSEBNO DUGME U FRIŽIDERU: Mnogi ne znaju da ono postoji, znate li čemu služi?

Frižider je jedan od ključnih kućnih aparata za život i zato je važno da se pravilno koristi.

Izvor: tuzlanski.ba  |  
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
.

Postoje namirnice koje ne bi trebalo da držite u frižideru. Neke mogu da da budu u njemu samo kratak vremenski period, ali postoji i jedno dugme za koje ne znaju baš svi, a koje je veoma korisno.

U vašem frižideru postoji misteriozno dugme na koje verovatno ne obraćate mnogo pažnje, ali ono zapravo može pomoći da različite vrste hrane budu sveže.

Namenjen je da reguliše unutrašnje temperature rashladnog dela. Promena temperature omogućava korisniku fleksibilnost u zavisnosti od vrste hrane koja se čuva u frižideru.

Odgovarajuća temperatura je ključna za održavanje svežine hrane i sprečavanje razvoja bakterija na njoj.

Koja je najbolja temperatura za frižider?

Prema mišljenju stručnjaka, idealna temperatura frižidera je četiri stepena Celzijusa. Održavanje ove temperature ključno je za suzbijanje razvoja bakterija na hrani, što može produžiti njenu svežinu i sprečiti brzo kvarenje.

Temperaturu u frižideru možete proveriti tako što ćete termometar staviti u čašu vode i staviti ga na srednju policu. Za najtačniji rezultat, najbolje je ostaviti ga preko noći. Zapamtite da temperatura može varirati od police do police.

Što je polica viša, to je toplija, pa razmislite o tome gde stavljate određenu hranu. Na gornjim policama možete staviti suvo meso, peciva ili drugu hranu koju ne treba termički obrađivati.

Sirovo meso, živinu i morske plodove treba držati na donjim policama, a voće i povrće u posebnim fiokama.

Takođe, pazite da ne prepunite zamrzivač jer to može ometati cirkulaciju vazduha i na taj način uticati na efikasnost hlađenja.