Ovi jednostavni trikovi će vam pomoći da ODRŽITE svoj dom TOPLIJIM TOKOM ZIME!

Sa nižim temperaturama mnogi traže način da uštede na grejanju, a da istovremeno održe svoj dom što toplijim te im u tome mogu pomoći neki od sledećih saveta.

Izvor: Klix.ba/N.O.  |  
Ilustracija Foto: Photoroyalty/Shutterstock
Ilustracija Foto: Photoroyalty/Shutterstock
.

Ovo nisu veliki projekti poput dodavanja izolacije potkrovlja ili zamene prozora već jednostavni i jeftini trikovi koji bi mogli da vam pomognu da svoj dom održite što toplijim tokom zime.

Udaljite nameštaj od ventilacijskih otvora i radijatora

Mnogo puta kauč, stolica ili krevet koji se pomere tokom leta ostaju tamo zimi, blokirajući protok toplote u prostoriji. To će vas koštati dodatno, a istovremeno činiti prostorije hladnijim. Kod sistema sa mehaničkom ventilacijom, blokiranje dovodnog ili povratnog ventila može uzrokovati neravnotežu pritiska u celoj kući koja remeti protok topline u celom sistemu.

Zaustavite promaju

Da biste ovo učinili, smanjite prostore kroz koje hladan vazduh može ući u vašu kuću - zatvarajte vrata, a ukoliko želite dodatno da blokirate protok vazduha možete zatvoriti i prostore ispod vrata.

Zatvorite ovaj prostor dugačkom tankom platnenom vrećom koju ćete napuniti nečim poput pirinča kako bi bila dovoljno teška da ostane na mestu. Možete je sašiti koristeći otpadne tkanine. Takođe, možete zadržati toplinu tamo gde je to potrebno tako što ćete paziti da neka unutrašnja vrata, poput onih koja vode do hodnika ili blizu stepeništa, budu zatvorena.

Otvorite zavese i roletne tokom dana

Imate zavese ili roletne koje blokiraju sunčevu svetlost? Otvorite ih tokom dana kako biste dobili besplatnu solarnu toplinu, a potom ih zatvorite neposredno pre zalaska Sunca.

Takođe, preporučuje se i korištenje izolacijskih zavesa koje su specijalno namenjene da zadrže toplotu unutra stvarajući barijeru između prozora i prostorije.