Oprezno sa ovih 10 stvari u domu, mogu biti i kancerogeni!

Predmeti koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu sadrže otrovne materije koje su kancerogene i mogu da izazovu mnoge druge zdravstvene probleme. Proverite kojih predmeta bi trebalo što pre da se rešite!

Šta od ovih stvari vi imate u domu?, foto: Depositphotos/beatabecla
Šta od ovih stvari vi imate u domu?, foto: Depositphotos/beatabecla

Osveživač vazduha
Osveživači vazduha bili su predmet mnogih studija, od kojih većina, nažalost, potvrđuje njihovu štetnost. Između ostalog pominju se jedinjenja toksična za organizam: benzen, formaldehid, aceton, stiren, toluen, limonen, dihlorobenzen, kao i kancerogeni estri ftalat. Pored činjenice da mogu da povećaju verovatnoću nastanka raka, imaju štetan uticaj i na druga područja. Mogu da pogoršaju astmu, poremete hormonsku ravnotežu tela i izazovu probleme centralnog nervnog sistema. Definitivno je bolje napraviti prirodni osveživač ili isprobati druge prirodne načine za lep miris kod kuće.

Mirisne sveće
Prema istraživanju koje je sprovela američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, čak 40% sveća na tržištu ima štetne žice u fitiljima. Problem se uglavnom odnosi na mirisne sveće, u kojima olovo sprečava da vosak omekša esencijalna ulja. Olovo koje se oslobađa tokom sagorevanja toksično je za decu, može da bude kancerogeno i da izazove hormonske poremećaje. Ako volite prijatnu svetlost u svom domu, bolje je da se prebacite na organske sojine sveće lokalnih proizvođača.

Zavese za tuširanje
Pogledajte bliže one koje, kada se izvade iz ambalaže, imaju specifičan miris. Pod uticajem pare i toplote, emituju štetna hemijska jedinjenja koja mogu da oštete disajne puteve, jetru i nervni sistem, a takođe su kancerogena. Stvar je pogoršana činjenicom da se tokom vrelog tuširanja ili kupke, pore kože još intenzivnije otvaraju i upijaju štetne materije. Zdravije rešenje će stoga biti tuš prekrivač od stakla ili vodootporne tkanine.

Dezodoransi
Dezodoransi i antiperspiranti sadrže nekoliko supstanci koje su kancerogene. Među njima je najčešće pomenuto jedinjenje triklozan koji oštećuje imuni sistem, izaziva hormonske poremećaje i povećava rizik od raka. Može se naći i u nekim šamponima, pastama za zube i penama za brijanje. Ali, antiperspirant omogućava najveću apsorpciju štetnih materija - osmišljen je da ostane na koži što je duže moguće.

Plastične posude
Plastična ambalaža sadrži bisfenol A (BPA), opasan po zdravlje, koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprineti razvoju kanceroznih promena. Američke kompanije za plastiku odlučile su da zbog svoje štetnosti povuku BPA iz proizvodnje posuda za skladištenje hrane. Jedinjenja se naročito nalaze u tvrdim plastičnim proizvodima, a može se otpustiti i prilikom pranja plastičnih predmeta u mašini za sudove ili grejanja hrane u mikrotalasnoj.

Tepisi i itisoni
Njihov donji sloj lateksa sadrži kancerogeni stiren. Pored toga, fabrički proizvedeni tepisi tretirani su pesticidima, fungicidima i bojama koje emituju štetne pare koji se mogu apsorbovati kroz kožu. Uz to, tepisi sadrže isparljiva organska jedinjenja i formaldehid, koji mogu iritirati oči, nos i grlo čak i na niskom nivou.

Boje i olovke
Hemikalije koje sadrže mogu da izazovu alergije kod dece, pa čak i oštećenje unutrašnjih organa i rak. To se odnosi na čitavu grupu umetničkih i tehničkih materijala, uključujući akrilne boje, bojice, markere i lepkove. Posebno su opasni za bebe čiji nezreli imuni sistem ima ograničenu odbranu od toksina.

Kozmetika
Toksične materije su takođe prisutne na mestima gde to najmanje očekujemo. Svakodnevne kreme, šamponi, gelovi za tuširanje i čitav niz drugih kozmetičkih proizvoda često su mešavina supstanci koje su veoma štetne za zdravlje. Među njima nalazimo, između ostalih, anilin koji deluje kao sintetička boja i ima kancerogeni efekat. Takođe bi trebalo da izbegavamo parafin i silikone koji se mogu akumulirati u jetri, bubrezima i stvarati nepropusan film na koži koji otežava disanje.

Teflonske posude
Teflon ima brojne prednosti i cenjen je. Međutim, nije potpuno bezbedan za naše zdravlje. Perfluorooktanska kiselina (PFOA) koja se koristi za proizvodnju teflona je izuzetno toksična za naše telo. Može da izazove bolest štitne žlezde, oštećenje jetre i nepravilnosti ploda, a takođe je kancerogena.

Aluminijumska folija
Aluminijum sadržan u foliji prodire u hranu, a nagomilan u telu može dovesti do slabosti pankreasa, creva ili žučne kese. Ovaj element može doprineti razvoju bolesti nervnog sistema, alergija, pa čak i raka. Ali ne mora da bude tako! Pravilna, sigurna upotreba aluminijumske folije u kuhinji smanjuje prodiranje ove supstance u hranu. Samo sledite nekoliko pravila: ne čuvajte hranu umotanu u foliju u frižideru duže od nekoliko dana, ne upotrebljavajte je za pečenje i ne čuvajte proizvode sa kiselom reakcijom (npr. kiseli krastavci ili voće).

Izvor: Ženski magazin