NIKADA VIŠE IH NEĆETE BACATI: Evo kako možete iskoristiti ljuske od jaja

Ljuske od jaja najčešće završe u smeću, iako postoji niz načina na koje se one mogu iskoristiti. Ljuske od jaja sastoje od gotovo 90% kalcijuma, stoga mogu biti itekako korisne za brojne stvari. Umesto da ih bacate, ljuske od jaja možete iskoristiti za čišćenje u kući ili u vrtu, pa čak i u kozmetici.

Ljuske od jaja, foto: Chamille White/Shutterstock
Ljuske od jaja, foto: Chamille White/Shutterstock
.

Pronašli smo 6 trikova kako iskoristiti ljuske od jaja koje, nakon što ih pročitate, više ih nikada nećete baciti u smeće.

1. Ljuske od jaja za baštu

Ako imate vrt, ljuske od jaja vam mogu biti itekako korisne. Zdrobite ljuske od jaja i pomešajte ih sa zemljom u vrtu. Osim što će poboljšati protok vode kroz tlo, ljuske od jaja će umanjiti njegovu kiselost i obogatiće zemlju kalcijumom. To je pogotovo korisno za povrće poput paradajza i paprike koje će istruliti ako zemlja nije dovoljno bogata ovim mineralom.

2. Ljudske od jaja za čišćenje masnoće

Iako su ljuske od jaja krhke, istovremeno su dovoljno abrazivne da očiste zagorelu masnoću, a da pri tom ne oštete posuđe. Potrebno je da ih dobro izmrvite, pomešate s deterdžentom za sudove i izribajte svoje lonce i šerpe.

3. Ljuske od jaja za sadnju semena

Polovinu ljuske od jaja možete iskoristiti kao posudice za klijanje semena umesto plastičnih čaša. Potrebno je samo da ih operete, napunite zemljom i stavite seme unutra.

Ljuske od jaja za sadnju semena, foto: Fotolivia/Shutterstock
Ljuske od jaja za sadnju semena, foto: Fotolivia/Shutterstock
.

4. Ljuske od jaja protiv puževa

U slučaju da imate problema s puževima koji grickaju vaše povrće u bašti, a ne želite da koriste otrove protiv njih, možete ih se jednostavno rešiti uz pomoć ljuski od jaja. Samo ih složite po ivicama bašte i tako ćete ih sprečiti da uđu unutra. piše Centarzdravlja.hr

5. Očistite vaze

Ako imate duboke vaze s uskim grlom, onda znate da je pranje takvih vaza pravi izazov. Da biste očistili mesta koja ne možete dosegnuti sunđerom, stavite u vazu ljuske od jaja, dodajte malo tople vode pomešane s alkoholnim sirćetom i jednostavno promućkajte.

6. Stavite ga u lak za nokte

S obzirom na to da sadrže visok procenat kalcijuma, ljuske od jaja mogu ojačati vaše nokte. Potrebno je sterilisati ljuske tako što ćete ih prokuvati u vrućoj vodi. Zatim ih osušite i dobro sameljite, pa stavite u lak za nokte.