Nekoliko je faktora koji uzrokuju da frižider bude više ili manje energetski intenzivan.

Pre svega, energetska klasa kojoj aparat pripada: najmoderniji uređaji imaju smanjenu potrošnju u odnosu na frižidera od pre nekoliko godina.

Važnu ulogu igra i način na koji punite police frižidera.

Frižider koji je prepun hrane ili u koji je stavljena još topla hrana moraće više da radi kako bi održao zadatu temperaturu.

Na kraju, postoji i treći faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju potrošnja frižidera, a to je njegova pozicija u kuhinji. Gde treba postaviti frižider?

Ako ne želite da trošite struju, hladnjak biste trebali pravilno postaviti u kuhinji, pazeći na ono što se nalazi pored njega.

Nikada ga ne stavljajte blizu radijatora u sobi ili pećnice: to su dva izvora topline koji, iako nisu uvijek aktivni, opterećuju motor hladnjaka kada su uključeni, a koji će morati trošiti više energije kako bi održao nisku temperaturu.

S druge strane, da u blizinu ormarića i drugog kuhinjskog nameštaja, ali uz oprez.

Bolje je ostaviti nekoliko centimetara udaljenosti između frižidera i nameštaja kako bi se osigurao prolaz vazduha koji će sprečiti pregrevanje motora frižidera.

Na kraju, opet kako biste sprečili pregrevanje motora, zadnji deo uređaja ne bi trebalo da bude pričvršćen za zid.

Između frižidera i zida trebalo bi da bude razmak od najmanje dvadeset centimetara kako bi se obezbedila cirkulacija vazduha, prenosi Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.