Kako da drvetu vratite stari sjaj

Da li u kući imate stare komade drvenog nameštaja koji su vam posebno dragi jer ste ih nasledili od bake ili su jednostavno izgubili stari sjaj i vi ih želite vratiti u život? Uz malo kreativnosti, mašte i sa kvalitetnim materijalima, to će biti prava zabava za vašu porodicu i vas.

.

Pre samog farbanje veoma je bitno da obezbedite prostor u kojem ćete raditi. Postavite neko platno kako biste zaštitili pod na kom ćete farbati i predlažemo da otvorite prozore kako bi se ofarbane površine lakše sušile, ali i da biste obezbedili dovoljno ventilacije u prostoriji. Radi svoje bezbednosti, predlažemo da stavite zaštitnu masku na lice i rukavice.

Dalje obezbedite delove nameštaja koji nisu od drveta ili koje ne želite da farbate, recimo kvaku na vratima ili metalne drške na komodi.

Ono što pre svega trebate da uradite jeste da ošmirglate stari namestaj i time skinete stari sloj farbe. Obratite pažnju na sve nepravilnosti ili neravnine koje postoje drvenom predmetu i nemojte ih zaobići. Obavezno uklonite piljevinu nakon šmirglanja. Čistom, suvom krpom prebrišite drvenu površinu. Nakon toga premažite osnovnom bojom koja će sprečiti da boja koju želite na svom nameštaju bledi i bude ispunjena mehurićima vazduha, ali i da se šare drveta ne bi providele. Osnovna boja učiniće da boja na vašem redizajniranom nameštaju bude dugotrajna i ravnomerno nanesena.

Ukoliko pak želite da postignete retro izgled određenog drvenog predmeta, onda možete preskočiti nanošenje osnovne boje, ali tada rizikujete da se boja ljušti.

Bitna komponenta uspešnog farbanja drveta jeste u kvalitetan alat. Farbanje lošom četkom jednostavno je uočljivo. Ne želite da na svojoj sveže ofarbanoj komodi primetite dlake koje otpadaju sa četke, a sa druge strane, jednom kupljena kvalitetna četka trajaće vam godinama.

Ukoliko nakon farbanja bojom za drvo želite da dodatno zaštitite drvene površine i date im blagi sjaj, predlažemo da nanesete lak za drvo, što će jedno zaštititi vaš nameštaj od grebanja i oštećivanja.

Kada smo savladali tehniku farbanja drveta, onda možemo razmišljati i o dizajnu. Uključite svoju maštu i kreativnost i učinite čudo u svom domu. Decenijama stare komode učinite da izgledaju moderno, a to ćete učiniti tako što ćete ih ofarbati jarkom bojom, recimo kraljevski plavom.

U zavisnosti da li volite sjajan, polusjajan ili mat nateštaj, odaberite odgovarajuću farbu za drvo. Ukoliko je u pitanju starinska mala salonska stolica, verujemo da bi akrilna mat boja bila pravi izbor. Takav izbor učinio bi da enterijer vašeg doma izgleda elegantno i prijatno, a uz takav stil nameštaja savršeno bi pristajale pastelne roze, zelene ili plave boje koje biste mogli da kombinujete sa drugim namešajem, a da vaš omiljeni drveni nameštaj ipak dominira prostorom.

Posebno je moderan izgleda starog i pohabanog nameštaja. Ukoliko imate drvenu komodu ili stolicu koja ne izgleda tako staro, a vi biste želeli, samo joj išmirglajte ćoškove i ivice i postićićete željeni efekat. Već pomenuto, u tom slučaju ne premazujte osnovnu boju već dozvolite da drvena površina pokaže svoje šare i poprimi bledu boju. Ukoliko ste među hrabrijima, ovim stilom ukrasite ulazna ili neka druga vrata svog doma. Sigurno ćete izazvati oduševljenje kod svakog ko poželi da pokuca, a i vi ćete biti ponosni na svoj ručni rad.

Ukoliko imate baštanki nameštaj ili sto i stolice na terasi, kakvu klupu ili slično, predlažemo da i to prefarbate u učinite ovo leto još zanimljivijim. Eksterni nameštaj još je podložniji promenama i daje vam više slobode kada je reč o kombinovanju boja. Dobra ideja jeste da baštanki drveni nameštaj ofarbate jarko zelenom bojom ili ljubičastom. Ukoliko imate ogradu, učinite ambijent romantičnim i ogarbajte je belom ili jednostavno je prelakirajte sjajnom bojom za drvo. Tada ne zaboravite da nanesete i zaštitnu farbu kako bi vaš drveni nameštaj bio otporan na vodu i hladnoću.

Tako uz malo mašte nekada nije potrebno kupovati novi nameštaj kako bi se potpuno promenio izgled životnog prostora. Samo malo volje, kreativnosti i kvalitetnog materijala za drvo može napraviti čudesne efekte, a vredne komade starog nameštaja možete da odenesete u novo ruho i otrgnete od zaborava.

Izvor: onaportal.com