Dom i porodica

Svađe u braku: Da li se njihov broj povećava tokom godina?

Ako se ponekad svađaš sa svojim suprugom i brineš se da li će se nesuglasice pogoršavati kako vreme odmiče, da li će biti češće, možeš da se opustiš: jedna studija pokazuje da se broj svađa ne povećava tokom godina braka.
25.08.2014. - 08:00h

Ovo su dobre vesti za one koji se svađaju malo ili umereno, ali neće obradovati one koji se svađaju mnogo. Claire Kamp Dush, vođa ove studije, došla je do saznanja da broj razmirica ostaje gotovo isti kao na početku braka, odnosno da se neznatno povećava tokom poslednjih godina zajedničkog života. Ta razlika je zanemarljiva.

Iako bismo pomislili da se oni koji donose zajedničke odluke više prepiru, rezultati istraživanja kažu drugačije. Takvi supružnici se manje svađaju, a veruje se da je tako zato što su na taj način ravnopravni, oboje jednako učestvuju u vezi i zbog toga su zadovoljniji.

Još jedna interesantna činjenica je da se oni koji veruju da je dug, lep brak pun ljubavi moguć, manje svađaju i žive u srećnijoj zajednici. Oni zajednički dolaze do rešenja problema, dok oni koji izbegavaju bilo kakve konflikte (iako su u pitanju važne stvari u vezi), uglavnom počinju da izbegavaju i bliskost sa partnerom.

Dakle, sve nesuglasice treba rešavati zajednički. Ako ste oboje u vezi ravnopravni, razgovarate o problemima, zajedno donosite važne odluke i pritom verujete u pravu ljubav i brak, živećete srećno i zadovoljno do kraja života…

Izvor: onaportal.com/ Sonja Stegnjaić