Dom i porodica

ZA 90 SEKUNDI: Trik koji eliminiše 99 posto bakterija iz vašeg sunđera za pranje sudova

Čak i kada mislite da je sunđer čist, on sadrži mnogo mikroorganizama koji mogu ugroziti vaše zdravlje i zdravlje vaše porodice

14.09.2021. - 08:36h
Sundjer je leglo bakterija
Sundjer je leglo bakterijafoto: goffkein.pro/Shutterstock

Mnogi ljudi koriste sunđere za pranje sudova - za čišćenje tanjira, lonaca, pribora za jelo, ali i raznih površina u kući - preko polica u frižideru do kuhinjskih ormara i sličnih mesta.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports 2017. pokazala je da sunđer za pranje sudova širi milione bakterija po kući, piše Zadovoljna.hr.

Čak i kada mislite da je sunđer čist, on sadrži mnogo mikroorganizama koji mogu ugroziti vaše zdravlje i zdravlje vaše porodice.

Studija objavljena u Journal of Environmental Health pokazala je da se većina – čak 99 odsto bakterija može ukloniti iz sunđera ako je stavimo u mikrotalasnu na 90 sekundi punom snagom.

Šta treba uraditi?

1. U mikrotalasnoj pećnici koristite samo sunđere bez metala.

2. Sunđer mora biti mokar. Dobro ga nakvastie pre nego što ga stavite u mikrotalasnu.

3. Stavljanjem mokrog sunđera na 90 sekundi pri punoj snazi ukloniće se 99 posto bakterija, uključujući Ešerihiju koli, pokazala je studija objavljena u Journal of Environmental Health.

4. Pažljivo izvadite sunđer iz mikrotalasne pećnice i ostavite ga da se ohladi pre upotrebe jer će biti jako vruć i može izazvati opekotine.