Dom i porodica

Znaci koji ukazuju da je beba na putu i pre nego što žena uradi test trudnoće

Da bi test za trudnoću bio pouzdan, potrebno bi da prođe bar dve do tri nedelje.

22.03.2021. - 09:35h
Stiže beba
Stiže bebafoto: FamVeld/Shutterstock

Međutim trudnoća se može prepoznati i po simptomima koji se mogu javiti dosta ranije.

Jede vam se određena hrana, a neke namirnice koje ste voleli vam se gade. 

Promene u hormonima mogu uzrokovati žudnju za hranom, ili pak averziju prema nekim namirnicama. Ove promene se mogu zadržati i kasnije u trudnoći.

Ukoliko primetite da su grudi posle, promenile boju ili su vrlo osetljive na dodir, ovo može biti znak trudnoće.

Mučnina/ povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Iako nosi ovaj naziv ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti mali ali česti obroci.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Takođe, u ustima možete osećati ukus metala.

Učestalo mokrenje

Zbog povećavanja materice pritisak na bešiku će biti jači pa ćete verovatno češće nego što je to uobičajno ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje ii ma jači miris nego inače pobrinite se da pijete više vode.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osetljive, a boja im može potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Moguće je da će vas do prvog tromesečja pratiti osećaj iscrpljenosti, to se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterone, a i zbog povišene telesne temperature.

Izostanak menstruacije, grčevi, bolovi u leđima i glavobolje

Prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj kao da svakog momenta trebate da dobijete menstruaciju, grčeve često prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

Izvor: novosti