Kada je pravo vreme: Kako da budete sigurni da je vaše dete spremno za kućnog ljubimca?

Da li vas vaše dete moli da u dom dovedete kućnog ljubimca? Ako vas to teši, retka su deca koja to ne rade! Ipak, nekada to nije najbolji izbor. To nije mala odluka, naročito ako razmišljate o psu ili mački. Koliko god da mogu biti neodoljivi, trebalo bi dobro da razmislite.

Kada su deca spremna za kućnog ljubimca?, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
Kada su deca spremna za kućnog ljubimca?, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Kako možete biti sigurni da je vaše dete spremno za odgovornost i brigu o drugom živom biću? Kućni ljubimci su odličan način da dete naučite da bude odgovorno i da nauči kako je to brinuti se o nekome.

DECA I KUĆNI LJUBIMCI

Ovo su samo neka od pitanja koja bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što nabavite kućnog ljubimca.

- Da li je dete odgovorno?

Ako je vaše dete odgovorno, dobro prihvata rutinske obveze kao što je odnošenje smeća, čišćenje stola nakon obeda i održavanje sobe urednom, vrlo su velike šanse da će se dobro brinuti o ljubimcu.

- Koliko je dete ozbiljno oko toga da želi ljubimca?

O mnogim kućnim ljubimcima se na kraju brinu roditelji jer deci dosade. Kada kućni ljubimac jednom dođe u porodicu, teško ćete se odvojiti od njega pa ćete biti spremni da preuzmete i tu odgovornost. Morate biti sigurni da dete zaista jako želi ljubimca i da to nije prolazni hir jer ljubimac narednih nekoliko godina predstavlja obavezu.

- Da li je dete sklono alergijama?

Ako je potrebno, obratite se pedijatru kako biste se uverili da dete nije alergično na neke vrste kućnih ljubimaca, odnosno na njihovo krzno ili perje. Takođe, većina dece voli životinje, ali ne znaju kako se treba ponašati u njihovoj blizini. Obratite pažnju na to kako se dete ponaša prema životinjama u komšiluku. Da li je pažljivo i nežno? Možda je grubo i bučno? Životinjama to može da smeta.

- Koliko dete ima godina?

Stručnjaci savetuju da deca mlađa od pet godina nikada sama ne vode brigu o ljubimcima, naročito reptilima jer njihov imunološki sistem nije dovoljno jak da se odbrani od bolesti koje ovi ljubimci mogu da prouzrokuju. Takođe, perite ruke uvek nakon što dodirujete ljubimca.

Generalno, mali sisari kao što su činčile, hrčci i miševi, pogodni su za decu stariju od osam godina. Zečevi i mali reptili pogodni su za decu stariju od 10 godina. Srednjoškolci mogu da se brinu za ribice, veće gmizavce i ptice.

Psi i mačke spadaju u malo drugačiju kategoriju. Ako je dete po prirodi odgovorno, verovatno bi trebalo da sačekate da napuni najmanje 10 godina, ali pod uslovom da je cela porodica spremna da podeli odgovornost oko psa ili mačke, jer dete to, sve i da želi, neće moći u potpunosti samo.

- Da li vaša porodica često putuje?

Ako često putujete, uzmite u obzir da će morati i vaši ljubimci. Mali sisari, ptice, ribice i gmizavci, mogu nekoliko dana da budu potpuno sami. Međutim, ako ćete duže vreme biti odsutni, moraćete da ih povedete sa sobom ili da zamolite komšije ili bližnje, da se brinu o njima svakih nekoliko dana.

Mačkama treba briga barem jednom dnevno da dobije hranu, a kutiju s peskom takođe treba čistiti. Uzmite u obzir koliko su komšije ili bližnji prijateljski nastrojeni prema životinjama i da li će hteti da preuzmu tu odgovornost na neko vreme.

Što se pasa tiče, oni su najzahtevniji. Najbolje bi bilo da ih povedete sa sobom ili da o njima brine neko ko im je poznat, jer psima odlazak porodice može da predstavlja i neku vrstu šoka. Takođe, ako je pas socijalizovan, uzmite u obzir i pseće hotele koji nude celodnevnu brigu o psima.

Izvor: Centar zdravlja