Dom i porodica

Da li je vaše dete orhideja ili maslačak?

Dr Tomas Bojs kaže da su deca ili kao orhideja ili kao maslačak. 

05.05.2019. - 10:00h
Dete maslačak
Dete maslačakfoto: Depositphotos

Prof. dr Tomas Bojs, pedijatar i psihijatar, kaže da postoje dve "vrste" dece – orhideje i maslačci. Većina mališana (80-85 odsto) su maslačci, što znači da su vrlo otporni i sposobni da se snađu u većini situacija u društvu.

Nasuprot tome, jedno od petoro dece su orhideje, odnosno deca koja se teže snalaze u školi i društvu i koja su vrlo osetljiva na sve što se dešava u njihovoj okolini.

Oni koji imaju ličnost orhideje skloniji su živčanim slomovima ili bolestima, ali mogu da postignu mnogo toga, ukoliko pored sebe imaju nekoga ko ih "vodi", kaže ovaj pedijatar.

On ističe da deca orhideje u nekom trenutku "iskuse većinu fizičkih i psihičkih bolesti sa kojima se deca suočavaju". Kao rezultat toga, ova deca postaju vrlo stidljiva, sve može da ih rasplače i užasno su osetljiva na sve što se oko njih dešava.

Sudeći prema njegovoj knjizi "Orhideja i maslačak", bez odgovarajućeg načina vaspitanja i pomoći roditelja, ova deca su sklonija tome da kasnije postanu zavisnici od droge, da se razbole, da imaju mentalnih problema ili da počine neki zločin.

"Većina dece su manje-više maslačci. Oni prosperiraju i napreduju gde god da ih 'posadite'. Postoje i ovi drugim, međutim, deca koja su kao orhideje, koje izblede i uvenu ako nemaju podršku, ali koja, kao orhideje, imaju retku lepotu, kompleksnost i eleganciju".

On ističe da se dešava da u porodici koja ima više dece, jedno dete bude kao maslačak, a drugo kao orhideja, bez obzira na isti način odgajanja i vaspitanja.

Deca orhideje su vrlo osetljiva na stres i isključivanje iz društvenih situacija, pa te osobine mogu da se primete u ranom uzrastu.

Izvor: mondo