Stvari pune bakterija sa kojima ste svakodnevno u kontaktu

Sezona prehlada i gripa je u toku pa mnogi razmišljaju kako da se što bolje zaštite od bakterija. Neće vam odmoći ako pripazite na to da izbegavate rasadnike bakterija za koje možda niste ni svesni da su oko vas.

.

Testeri šminke u parfimerijama

Tokom zimskih meseci najbolje je da zaobilazite testere jer je u jednom istraživanju utvrđeno kako je svaki peti tester prepun buđi ili fekalnih materija.

Posuda za tečni sapun

Istraživanja pokazuju da se i na sapunima skupljaju bakterije, a ni posude za tečni sapun nisu ništa bolje. Tačnije s obzirom da se stalno diraju prljavim rukama one su pravi rasadnik za bakterije jer se retko čiste. Kako bi uništili bakterije perite ruke toplom vodom i sapunajte ih 15 do 20 sekundi.

Tastatura i miš

Istraživanja pokazuju da tastature mogu da imaju i više bakterija od daske na vece šolji u javnim toaletima. To je sigurno dobar razlog da više ne jedete za vašim radnim stolom.

Mobilni telefoni i tableti

Za njih vredi isto što i za tastature, što ni ne čudi pogotovo jer sve više ljudi ne može da se odvoji od svojih 'igračaka' ni u veceu. Važno ih je redovno i pravilno čistiti.

Meni u restoranima

Istraživanja pokazuju da u restoranima menii imaju najviše bakterija. Stoga stručnjaci preporučuju da je najbolje da operete ruke tek nakon što naručite.

Limunova kora

Ako naručujete vodu s kriškom limuna ovo bi vas moglo naterati da to prestanete da radite. Naime limun koji završi u vašoj čaši nije uvek opran zbog čega na kraju dobijete vodu u kojoj plivaju bakterije, a da toga niste ni svesni.

Zimske rukavice

Važno je imati nekoliko pari rukavica da možete da ih često mijenjate i perete zavisno od toga kojeg su materijala. Nemojte na njima štedeti i isplati se svake sezone uložiti u nove rukavice kako bi se zaštitili od bakterija.

Daljinski za TV u hotelima

Retko se dezinfikuju, a svoje bakterije na njima ostavi gotovo svaki gost zbog čega je to predmet koji je najbolje da ne koristite ako za praznike idete na odmor.