Stres kod deteta

Razni faktori i situacije utiču na pojavu stresa kod dece, od privikavanja na novu sredinu, do pritisaka u školi ili jednostavno usklađivanja obaveza.

.

Zato je bitno da roditelji na vreme prepoznaju simptome, koji mogu prouzrokovati stres kod deteta, kako bi mogli da im pomognu.

Neki od najčešćih simptoma su:

Stomačni problemi

Želudačni problemi, mučnina, povraćanje ili dijareja mogu vrlo lako biti simptomi stresa kod školske dece, posebno ako se često pojavljuju ili se čini da su prerasli u hronično stanje.

Srčani problemi

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovakvi simptomi, ukoliko traju duži vremenski period, mogu prouzrokovati srčane bolesti. Učenicima i studentima koji osećaju lupanje srca preporučuju se vežbe dubokog disanja ili druge opuštajuće aktivnosti kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu.

Bolovi

Glavobolje, bol u grudima, bol u leđima ili opšti bolovi u telu (mišićima) se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu stvoriti zabludu da se radi o nekoj stvarnoj fizičkoj bolesti. Međutim, razne opuštajuće aktivnosti mogu pružiti olakšanje.

Spavanje

Promene navika spavanja takođe su znak stresa. Iako neka deca mogu spavati mnogo više nego što je uobičajeno, kao vid odbrane u borbi sa stresom, ima mnogo više onih koji imaju poteškoća sa spavanjem i biće budni noću sa teskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa.

Oslabljen imuni sistem

Neka deca su podložnija bolestima od svojih vršnjaka. Jedan od razloga može biti i taj što je njihov imuni sistem zbog stresa oslabljen, što ih čini osetljivijim na viruse i bolesti.

Promene u težini

Takođe, moguće je da se deca jednostvano okrenu hrani kako bi se bolje nosila sa svojim stresom, dok drugi mogu izgubiti apetit i izbegavati redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu dovesti do debljanje ili gubitka težine.

Fiziološke promene

Određene fiziološke reakcije se aktiviraju kada um oseti da je telo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormon stresa kortizol i adrenalin preplave telo i uzrokuju nekoliko fizičkih promena. Disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogućio brži protok krvi. Čula se izoštre i pojača se znojenje kako bi se telo pod stresom brže ohladilo.