Nerviraju vas paukovi koji vam se vrzmaju po kući? Ignorišite ih, dobri su za naš dom iz nekoliko razloga

Kućni paukovi mnogima su noćna mora. Većinom zbog izgleda, njihovih dugih nogu, ali i mreže koju pletu zbog koje dom izgleda neuredno. Službeni naziv za strah od pauka je arahnofobija, a rezultati istraživanja Američkog udruženja psihijatara, pokazali su da je 40 odsto svih fobija od kojih ljudi pate, povezano s bubama, paukovima, miševima, zmijama i šišmišima.

.

Fobije su iracionalni strahovi, a pokazalo se da se pauka boji čak 55% žena i 18% muškaraca.

Ipak, vreme je da ostavite po strani svoje strahove, jer pauka u svom domu nikako ne bi trebalo da ubijate. I postoje barem tri korisna razloga za to:

Ne grizu

Mnogi za opravdanje zašto se rešavaju paukova iz svog doma navode upravo bizaran razlog - ugrišće nas. Neće, paukovi ne grizu ljude, suprotno ustaljenom mišljenju. Oni nisu agresivni i ne predstavljaju pretnju ljudima - pričamo o kućnim paukovima. Naučnici su pojasnili za portal Phys.org, da paukovi ustvari izbegavaju ljude.

Hrane se komarcima, moljcima...

Paukovi se hrane insektima. Uloviće komarca, mušicu, ali i povećeg moljca i tako održavati vaš dom čistim od tih napasi. Pletu mrežu upravo tamo gde ima najviše insekata kako bi ih što više ulovili. Što duže ostavite pauka da bude "podstanar" u vašem domu, oko vas će biti manje insekata koji vam mogu stvoriti veće probleme od "nedužnog" pauka.

Čisti su

Iako nam upravo mreža koju pletu odaje utisak prljavštine i neurodnosti našeg doma, paukovi su zapravo vrlo čisti. Na njihovim nogama lako se uhvate nečistoće, ali oni ih sami čiste jer bi u suprotnom, mogli sami da se zapletu u svoju mrežu.

Izvor: Večernji list