Kada je pravo vreme da detetu kupimo mobilni? U kom momentu upotreba telefona postaje patologija?

I dok neki misle da bi trebalo već u osnovnoj školi, u prvim razredima kupiti detetu mobilni telefon, drugi smatraju da je pravo vreme srednja škola. Kada je pravo vreme da decu opremimo ovim uređajima?

.

Francuska je uvela zakon po kojem se deci u osnovnim školama zabranjuje upotreba mobilnih telefona, pa je pitanje da li takav propis treba uvesti i kod nas. O ovoj temi je sa Dejanom Pantelićem razgovarao psihoterapeut Zoran Milivojević.

Mobilni telefon (pametni telefon) je danas svašta, on je računar sa ekranom – možete slušati muziku, igrati igricu, komunicirati preko socijalnih mreža, imate milion raznoraznih aplikacija, rekao je Milivojević i dodao da upravo taj momenat prevazilazi školu.

Amerikanci su primetili da „dete ugradi taj smartfon u svoj identitet i tom detetu više ništa ne treba, postaje nezainteresovano za spoljašnji svet, ono je više od sedam sati dnevno u komunikaciji sa različitim sadržajima, i svega dva sata u komunikaciji sa realnim ljudima.

Milivojević je istakao da su mobilni telefoni korisni uređaji, ali je bitno odrediti digitalne granice, kako i koliko se smeju koristiti u određenom uzrastu.
Saznajte kako postaviti digitalne granice, kada su smartfoni korisni uređaji, a kada njihova upotreba odvodi dete u patologiju.