Astro

Od meseca rođenja zavisi koji je vaš omiljeni cvet - a on otkriva sve o vašoj ličnosti!

Biranje omiljenog cveta ima veze sa mesecom u kom ste rođeni, a samim tim ono dočarava vaš karakter. Možda još uvek nemate omiljeni cvet, ali evo koji cvet se najviše slaže sa vašom ličnošću. Datum rođena je izabrao...

24.10.2019. - 12:00h
foto: Depositphotos/VaDrobotBO

Januar

Cvet rođenih u januaru je karanfil, ali mnogi vole i visibabu. Karanfil se može naći u različitim bojama od bele, roze do tamnocrvene, gotovo crne, pa nije stoga čudno da simbolizuje i različitosti. Osim toga, karanfil je simbol ljubavi i fascinantnosti. Ime mu dolazi od grčke reči za nebeski cvijet. Svetlocrveni karanfili predstavljaju divljenje, a tamnocrveni su znak duboke ljubavi i naklonosti. Beli karanfili predstavljaju čistu ljubav i sreću, a prugasti (šaroliki) simbolizuju tugu u ljubavi.

Purpurni karanfili upućuju na hirovitost. U Francuskoj je to tradicionalni pogrebni cvet, koji predskazuje smrt voljene osobe. Prema hršćanskoj legendi, karanfil se prvi put pojavio na Zemlji kad je Isus nosio krst. Na mjestu gde su pale suze Device Marije zbog Isusovog stradanja pojavili su se karanfili. Tako je ružičasti karanfil postao simbol majčinske besmrtne ljubavi. Visibaba se pak povezuje s ljepotom i nježnošću.

Februar

Cvet februara je ljubičica, cvetak koji proviruje iz lišća i snega. Verovatno su zato simbol skromnosti i tajne ljubavi. Ali one su i simbol hrabrosti jer prva ima hrabrosti da se suprotstavi hladnoći zime. Prema mitologiji, ljubičica osvaja svojim mirisom i lepotom, pa je uz pomoć njih i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite.

Prve ljubičice su prema grčkom mitu, nastale iz krvi Atisa, kojeg je ubila moćna Kibela. Smatra se da su latinsko ime Violet dobile od vias (lat. staza) jer rastu uz put. Skrivena značenja su “Uvek ću ti biti verna“ za ljubičastu i “Hajde da pokušamo“ za belu ljubičicu. Simbol su i mlade ljubavi.

Mart

Rođenima u martu sreću će doneti narcisi svih oblika i boja. “Ti si anđeo“ poručuje se tim cvetom. Narcis je simbol početka. Legenda kaže da je narcis dobio ime prema mladiću Narcisu iz grčke mitologije koji nije želeo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho, zbog čega je ona i umrla. Kada su ga bogovi prokleli, Narcis je jednoga dana ugledao svoj odraz na površini jezera i zaljubio se u njega. 

I što je više pokušavao da zagrli sebe i poljubi sopstvene usne, sve se više razočaravao i patio jer nikako to nije uspeo. Kasnije je zbog toga utolio u tugu i tako umro. Narcis simbolizuje simpatiju, predanost, ali i preterano žaljenje. 

April

Rođeni u aprilu mogli bi se okititi ivančicama ili ukrasnim graškom. Ukrasni grašak cveta u kasno proleće i rano leto u pastelnim tonovima. Simbolizuje blaženo zadovoljstvo i sreću.Ivančica je simbol radosti, nevinosti, mladosti, razigranosti, ali i rastanka. Mnogi njene latice kidaju u nadi da će saznati da li ih simpatija voli ili ne.