Život

Koja profesija najviše odgovara vašoj ličnosti?

Predstavljamo vam vodič koji će vam pomoći da u tri koraka otkrijete za koji posao ste rođeni...
27.11.2013. - 15:41h

Neki ljudi još od malih nogu znaju čime će se baviti do kraja svog života. Ali za mnoge druge to i nije tako jednostavna odluka. Neki na to pitanje ne znaju odgovor i po nekoliko godina, ako ne i do kraja života. Stiv Olšer, autor knjige "Šta je vaše šta?" (What is your what?) otkriva jednostavna tri koraka kojima ćete otkriti tačno šta je ono čime bi trebalo da se bavite u životu.

Prvi korak: Napravite spisak stvari koje volite da radite. "Akcenat stavite na aktivnosti i odnose koj vas pokreću", napisao je Olšer. "Izbegavajte da na spisak stavljate veštine u kojima ste dobri, samo zato što ste imali prilike da ih obavljate."

Drugi korak: Napravite spisak stvari koje mrzite da radite. "Ključ je da prihvatite vaše misli i osećanja", piše Olšer. Kad imate zdravorazumski spisak, poređajte hronološki sve stavke, počevši od one koja vam se najmanje sviđa.

Treći korak: Uzmite spisak stvari koje volite da radite i pitajte sebe svako od ovih šest pitanja:

1. I kada ne biste bili plaćeni ni pare za ovo što radite, da li biste svejedno nastavili time da se bavite?
2. Da li bi vas ovo što radite inspirisalo svakog dana?
3. Da li vam ovo što radite dolazi prirodno, kao i disanje?
4. Da li imate osećaj kao da je ovo što radite poseban poklon?
5. Da li imate osećaj kao da vreme leti kada se bavite ovim poslom?
6. Da li ikako možete da napravite novac radeći ovo?

„Ukoliko je i jedan odgovor na neko od ovih pitanja bio negativan, precrtajte ovu aktivnost i nastavite na sledeću", preporučuje Olšer.

„Kada ste identifikovali tri ili više aktivnosti, vaša poslednja obaveza je da pronađete sinergiju između istih i/ili da im pridružite određene imenice ili prideve koji najbolje opisuju vaše vrline", napisao je Olšer.

„Ako su vaše vrline neophodne u tim profesijama dovršili ste vašu „Šta" jednačinu i osećaćete se kao da vam je pao ogroman teret sa leđa", piše Olšer.