Kakao je na svetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabeležen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, preneo je Bi-Bi-Si. Kakao je poskupeo zbog loše žetve izazvane veoma retkim padavinama, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posledica fenomena klimatskog sistema El Ninjo.

"Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena", rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cenu za potrošače, napominje Bi-Bi-Si.

Proizvođač čokolada ''Herši'' u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača "Which?" saopštilo je da su cene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.