Nova tura subtropskog vazduha stiže u Srbiju, zna se i do kada će trajati

Posle nekoliko dana pljuskova, oluja i nevremena, vreme se konačno ustalilo, ali nas već od nedelje očekuje novi tropski talas sa temperaturama i do 40 stepeni.

tropske vrućine u Beogradu, foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
tropske vrućine u Beogradu, foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
.

"Sve do vikenda preko našeg regiona će strujati suv, ali ne baš preterano topao vazduh, te će noći biti vrlo sveže, a dani pretežno sunčani uz povremenu umerenu oblačnost i sasvim malu verovatnoću pojave lokalnog pljuska", naveo je profesor geografije i meteorolog Marko Čubrilo.

Jutarnji minimumi, prema njegovim rečima, biće od 9 do 17 stepeni, a dnevni maksimumi od 23 do 27, samo na jugu regiona oko 33 stepena, prenosi "Blic".

Kako kaže Čubrilo, zbog formiranja ciklona nad Velikom Britanijom, preko našeg dela Evrope će se od nedelje pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha, subtropskog porekla, te će uz naglo otopljenje maksimumi biti od 32 do 37 stepena, a u pojedinim delovima regiona i do 40 stepeni, piše b92.net.

"Noći će ponovo postati tople i od nedelje se računa na niz od dve-tri tropske noći", kazao je on, a sličnu prognozi, kako dalje piše "Blic" ima i njegov kolega Đorđe Đurić.

"Za vikend sunčano i veoma toplo i to usled prodora veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, uz maksimalne temperature u subotu preko 30, u nedelju do 35, a početkom sledeće sedmice i preko 35 stepeni Celzijusa", poručuje Đurić.

Velike vrućine neće prijati hroničnim bolesnicima, ali ni onim potpuno zdravim.

"One mogu da dovedu do psihičkih problema, izazivaju nervozu, anksioznost, razdražljivost, dovode do nesanice pošto ljudi ne mogu tada normalno da spavaju noću, ali ni da funkcionišu preko dana", objašnjavaju lekari.

Dakle, sledi nam još jedan tropski talas sa izuzetno visokim temperaturama, ali srećom, ipak znatno kraći nego prethodni. Podsetimo, od 15. juna do 15. jula smo imali čak 26 tropskih dana sa temperarama od 30 i više stepeni, 14 ekstremno toplih sa 34+, ali i 15 tropskih noći u Beogradu u kojima se temperatura nije spuštala ispod 20. podeoka.

"Blaže osveženje se simulira sredinom naredne nedelje kada bi do nas trebao stići oslabljen hladan front ciklona nad zapadnom Evropom. Pred sam kraj meseca bi ponovo moglo otopliti ispred novog, moguće, jačeg hladnog fronta koji bi se spuštao ka Alpima i u ovom momentu je najrealnije da početak avgusta bude topao, ali sparan uz nestabilnosti, dok bi oko 5. avgusta moglo osetnije osvežiti", napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.