Milanko Šekler o antivakserima: Puno tih pametnjakovića, kada se razbole, da vidite vi promenu ponašanja...

Dr Milanko Šekler govorio je danas za TV Prva o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

.

"Možda zato što celo leto ništa nismo radili. Dva odsto vakcinisanih kada je trebalo da obavimo vakcinaciju i završimo posao. Ništa se nije promenilo u glavama tih ljudi. Oni su u malom procentu, ali su glasni... Puno tih pametnjakovića, kada se razbole, da vidite vi promenu ponašanja, kako se traže veze i vezice, da pohvataju šta je opasno, a šta nije", istakao je Šekler.

"Te pretnje obznanim... Objavim one koji su sirovine, neka se zna. To kada objavim, mene Fejsbuk blokira. Objavim tuđu psovku gde govore da vas treba prebiti i prete vam metkom, mene blokiraju, jer širim govor mržnje", kazao je Šekler kroz smeh.

Govoreći o kovid propusnicama, istakao je da prvobitno nije shvatio da počinje da se primenjuje od 22 sata pa nadalje.

"To je totalno nemoguć predlog, neefikasan. Juče smo imali blizu 8.000 zaraženih, videćete da se to neće osetiti, jer je suviše blago", kazao je on i naveo da vlasnici zatvaraju u 22 sata lokale kako bi odgovorili na nove mere.

Šekler ističe da su ljudi koji rade u ugostiteljstvu su se raspitivali kod njega o vakcinaciji.

"Veći talas mladih mi se nije javio", naveo je on i kazao da bi kovid propusnice koje važe 24 sata bile jedino rešenje da se suzbije koronavirus.

"To je trebalo od juna, jula da se uradi i iskoristi prilika kada virus nije toliko cirkulisao", objasnio je ovaj epidemiolog.

O prelasku na onlajn nastavu, Šekler smatra da ne bi bilo toliko dece da se zarazi da je manje zaraženih.

"Ne treba pritiskati decu sa vakcinacijom, a da se roditelji nisu vakcinisali. Dajte da se okrenemo vakcinisanju odraslih da bi zaštitili decu", istakao je on.

Rukovodilac dečje kovid bolnice KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić istakla je za TV Prva da broj zaražene dece ne pada. Ona je navela da se 32 dece nalazi na lečenju u toj ustanovi i objasnilada se radi o deci različitog doba.

"Imamo puno beba zaraženih, što ne bi trebalo da bude. Druga kategorija su tinejdžeri i oni imaju ozbiljnije upale pluća. To su deca koje poslednjih mesec dana zavisne od kiseonične terapije što do sada nismo imali. Sada već ima četvoto dece na respiratoru na I za majku i dete", kazala je ona i istakla da troje dece nije imalo hronična odobrenja", istakla je Ostojićeva.