Lučanima preti poplava, još dvadesetak reka raste

Zbog kiše koja neprestano pada od sinoć nivo reke Bjelice je značajno porastao, pa postoji opasnost od izlivanja, izjavio je predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović. Iz RHMZ upozorili su na umereni vodostaj još dvadesetak reka.

.

Sretenović je rekao da se situacija sa vodostajem prati iz sata u sat kako bi se u slučaju izlivanja odmah reagovalo.
"Zbog snega imali smo probleme i na putevima sela Dubac, Milatovići, Kaona i Rtari, ali nadležne službe su uklonile prepreke sa pomenutih saobraćajnica”, naveo je Sretenović.

Sretenović je dodao da su Lučanci imali probem sa napajanjem električnom energijom i da jutros 70 odsto meštana nije imalo struju.

"Problemi su delom sanirani od strane dežurnih službi Elektrodistribucije, a struju trenutno nemaju žitelji Dupca, Kaone i Milatovića", precizirao je on.

Na dvadesetak reka u naredna dva dana prognoziran je umereni porast vodostaja, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Ubu, Ljigu, Tamnavi, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici i Resavi do sutra "vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću dostizanja granica javljanja, odnosno upozoravajućih nivoa".

Na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, manjim pritokama Južne Morave, kao i na Zapadnoj Moravi, Đetinji, Skrapežu, Moravici i Bjelici do 25. oktobra "vodostaji će biti u umerenom porastu".

RHMZ je u upozorenju na svom sajtu prognozirao i da će vodostaji na tim rekama približiti granicama javljanja, odnosno upozoravajućim nivoima.

Izvor: Tanjug