Kertes oslobođen zbog zastarelosti slučaja

Specijalni sud u Beogradu danas je izrekao presudu kojom je zbog apsolutne zastarelosti odbio optužbe protiv bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog iznošenja državnih para na Kipar.

.

Kertes je ranije zbog istih optužbi bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora jer je od sredine 1994. do 5.oktobra 2000. deo novca od carine bez pravnog osnova uputio pojedinim preduzećima i oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud je tu presudu prošle godine ukinuo i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe na prvostepenu presudu nakon čega je postupak vraćen na ponovljeno suđenje pred Specijalnim sudom.

Optužba je odbijena iz proceduralnih razloga, zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja koje je nastupilo 5. oktobra 2010.godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je najavilo žalbu na presudu, dok je Kertesova odbrana zadovoljna.

Kertes je optužen da je Kertes po nalogu Slobodana Miloševića zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja i nezakonito uplatio sredstva od carina na račune pravnih i fizičkih lica.

Prema optužnici, on je u periodu od 4.maja 1994. do 5.oktobra 2000. sa računa carina isplatio oko 115,8 miliona maraka, 2,95 miliona dolara, kao i više od dva miliona dinara.

Optužen je i da je bez dozvole Narodne banke Jugoslavije izneo iz zemlje 38 miliona maraka.
„Na ovo sam čekao zajedno sa porodicom 13 godina i dočekao nakon svih doživljenih tortura da pravda pobedi“, kazao je po izlasku iz zgrade Specijalnog sada Kertes novinarima.

I njegov advokat Predrag Milovančević je izrazio zadovoljstvo odlukom suda i rekao da se na nju čekalo 13 godina.
„Ne bih da komentarišme presudu koju nemam urađenu. Gospodinu Kertesu nije moglo da se sudi. Kvalifikovati državni vrh zemlje u periodu od šest i po godina kao kriminalnu grupu po Ustavu i zakonu nije dozvoljeno i pravo tako nešto ne poznaje“, kazao je on dodajući da je sud rekao šta ima da kaže.