Deo Srbije pod vodom; Opštine proglašavaju vanredne situacije

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale na jugu Srbije, poplavljena su brojna domaćinstva i oranice. Proglašene vanredne situacije u brojnim opštinama.

.

Vanredno je u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu. Takođe, poplave su pogodile i Kosovo i Metohiju, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM najavila je da će uputiti pomoć porodicama pogođenim nepogodom.

Istovremeno, "Srbijavode" su proglasile vanrednu odbranu od poplava na vodnim jedinicama "Južna Morava- Vranje" i "Nišava-Niš", saopšteno je iz JVP "Srbijavode".

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici "Nišava- Niš, Dimitrovgrad" i na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12.

Sve službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća na čelu sa direktorom JVP “Srbijavode“ Goranom Puzovićem, su na terenu.

I Niš proglasio vanrednu situaciju

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je u ponedeljak vanrednu situaciju zbog elementarnih nepogoda izazvanih nevremenom. Obilne kiše izazvavale su zamućenje svih izvorišta za snabdevanje Niša vodom zbog čega su isključena sa vodovodnog sistema.

Snabdevanje vodom obezbedjuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovi grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode.

Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom, preneo je sinoć RTS.

RHMZ: Vanredno u naredna 24 sata

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Na hidroloskoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa.

Izvor: Tanjug, Prva TV