Postignut dogovor o ostanku Britanije u EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU.

.

"Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o VB u EU", napisao je Tusk sinoć na Tviteru, prenosi Rojters.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron kazao je da sporazum daje Britaniji specijalan status u EU i da će danas preporučiti Vladi da ga prihvati.

"Postigao sam dogovor koji daje Britaniji specijalan status unutar EU. Preporučiću ga danas na sastanku kabineta", napisao je Kameron na Tviteru.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU: specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evro zone i članica EU koje su izvan nje, navodi Rojters.

Osim toga, Britanija će imati pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

Lideri EU su se dogovorili o uslovima kako da zadrže Britaniju u EU, napisala je na Tviteru i predsednica Letonije Dalija Gribauskaite.

"Sporazum je načinjen, drama je završena", napisala je ona, prenosi Rojters.

Tusk je kazao da smatra da je reč o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug