Novi incident između Rusije i Turske

Posada ruskog razarača "Smetlivi" bila je danas primorana da koristi vatreno oružje da bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

.

Ministarstvo navodi da se incident dogodio u 9:30 po moskovskom vremenu, na 22 kilometara od grčkog ostrva Limnos u severnom delu Egejskog mora, javili su ruski mediji.

Rusi su opazili turski brod kada se približio na kilometar. U saopštenju se navodi da turski brod nije imao radio vezu, niti je reagovao na vizuelne signale.

Kada se turski brod približio na 600 metara, pripucano je sa ruskog broda. Posle toga, turski brod je promenio kurs.

Nakon incidenta u Egejskom moru, zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je u ministarstvo pozvao vojnog atašea turske ambasade u Rusiji, preneo je Tas s.

Rusija upozorila Tursku na moguće posledice akcije

Turski vojni diplomata upozoren je danas na moguće pogubne posledice nerazumnih akcija zvanične Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi sa međunarodnim terorizmom u Siriji, saopšteno je u ruskom Ministarstvu odbrane.

Vojni i vojno-pomorski ataše pri Ambasadi Turske u Moskvi kontraadmiral Ahmet Guneš bio je hitno pozvan u Ministarstvo odbrane radi razgovora sa zamenikom ministra odbrane Anatolijem Antonovom, saopštila je pres-služba vojnog resora Rusije, prenosi Sputnjik.

"Između ostalog, bila je saopštena duboka zabrinutost još jednom u nizu provokacijom turske strane prema ruskom patrolnom brodu "Smetlivi" u Egejskom moru, koji je radi upozorenja na sudar sa turskim brodom "Gečiciler Balik Čilik" bio prinuđen da otvori vatru iz lakog naoružanja na rastojanju koje garantuje nepogađanje turskog broda", dodali su u Ministarstvu odbrane.

"Kontraadmiral Ahmet Guneš obećao je da će odmah upoznati Ankaru sa ruskim stavom", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug