Info

Krugman: Precenio sam kompetentnost grčke vlade

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman, koji je dosad otvoreno bio na strani zvanične Atine u dugoročnim pregovorima grčkih vlasti sa međunarodnim kreditorima, izjavio je danas da je "možda precenio kompetentnost grčke vlade".
20.07.2015. - 12:49h

Krugman je naveo da se levičarska Siriza suprotstavila kreditorima, ali da nije imala plan B, "bar nešto što bi mogli da pokažu u stilu "ovo ćemo da uradimo ako ne dobijemo još novca".

"Neverovatno, ali oni su mislili da jednostavno mogu da zatraže bolje uslove, a istovremeno nisu imali nikakav rezervni plan. To je neverovatno", rekao je Krugman u intervjuu za američku mrežu Si-En-En.

Krugman je više puta izjavio da je petogodišnja kriza u Grčkoj pokazala da nemilosrdne mere štednje, koje su nametnute Grčkoj i drugim članicama evrozone koje su dobile pakete pomoći, ne spasavaju privredu u recesiji, već je dovode u još gore stanje.

"Zato izgleda da sam precenio kompetentnost grčke vlade", rekao je čuveni američki ekonomista i kolumnista "NJujork tajmsa" i pozvao Grke da ustanu i odupru se još oštrijim merama štednje.

Levičarska grčka vlada je početkom nedelje pristala da podigne poreze, izvrši reforme penzionog sistema i privatizaciju kojoj se ranije protivila, u zamenu za međunarodni paket pomoći u vrednost od 86 milijardi evra, što će im biti isplaćeno u naredne tri godine, prenela je agencija AFP.

Taj drakonski sporazum, koji je postignut iako su se 5. jula Grci na referendumu sa 61 odsto glasova izjasnili protiv njega, prihvatila je vladajuća stranka Siriza, koja je na vlast došla u januaru uz obećanje glasačima da će stati na kraj bolnim merama štednje.

Izvor: Tanjug