Izumeo nekoliko puta jeftinije stanove, traži podršku

Pronalazač i inovator Ljubiša Ćirić iz Beograda predstavio je danas novu tehnologiju izgradnje kuća i stanova koji bi, kako je rekao, koštali od 240 do 280 evra po kvadratu i zatražio podršku kako bi njegov izum bio sproveden u delo.

.

Ćirić je na konferenenciji za novinare rekao da se radi o tipskim kućama, modularne gradnje koje bi se izrađivale u fabrici stanova, a iz koje bi se gotovi zidovi montirali u čvrstu gradnju po posebnom sistemu na lokaciji predviđenoj za gradnju kuće.

Zidovi bi bili od šodera, peska i cementa, uz tri dodatna ekološka materijala iz prirode, kao što su staklo, slama i pleva, a koji su dobri hidro i termo izolatori, objasnio je Ćirić.

Kuće su od zdravog materijala i zimi su tople, a leti hladne, objasnio je on i naveo da jedna kuća od 120 kvadratnih metara može na taj način da se sagradi za jedan dan.

On je zatražio podršku države i investitora iz dijaspore kako bi zajedničkim ulaganjima realizovali pilot projekat.

Cirić je, osim jeftinih stanova, izumeo i jeftin način dobijanja struje iz malih hidroelektrana, uz mogućnost potpunog iskorišćenja potencijala vode na svim rekama i potocima u Srbiji, a da se ne ugrozi životna sredina.

Njegov sistem umreženih malih hidrocentrala mogao bi, kako navodi, biti kapaciteta oko 800 megavata i zamenio bi, na primer izgradnju jednog novog termo bloka u Kostolcu, koji košta oko milijardu dolara.

Ćirić, koji je vlasnik preduzeća Hidrosolar, osmislio je i "džepne mini hidroelektrane" snage od četiri do šest kilovata, za koje kaže da su optimalne za jedno domaćinstvo i za stan od oko 56 kvadratnih metara, a bazirane su na sistemu koji vraća vodu i proizvodi struju.

Ćirić, koji se više od pola veka bavi pronalascima, ima 40 pronalazaka i 170 gotovih proizvoda, zagovornik je i javnih radova koji bi se zasnivali na njegovim izumima. Na njima bi, kako kaže, moglo da bude zaposleno oko 120.000 ljudi, a radovi bi obuhvatili proširenje rečnih korita, da bi se sprečile poplave, obezbedila čista vode za sve i energetska sigurnosti gradova, a uvodili bi se i novi protivpožarni sistemi.

Izvor: Tanjug