Tači i državni vrh CG: Za dobrosusedsku politiku u regionu

Potpredsednik vlade Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači danas je u Podgorici razgovarao sa državnim vrhom te zemlje uz zajedničku ocenu da je u regionu potrebna dobrosusedska politika.

.

Zbog Tačijevog dolaska u zvaničnu posetu Crnoj Gori održan je protest u organizaciji Saveza raseljenih sa Kosova, koji je ispred vile Gorica protekao uz jako obezbeđenje i bez većih incidenata.

Tači je najpre razgovarao sa domaćinom, crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, istakavši da je prijateljstvo Kosova i Crne Gore veoma dobro i dugo i predstavlja model za druge zemlje.On je naglasio i da je sreća što Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja.

"Ovde sam da radim na unapređenju odnosa na političkom i ekonomskom nivou. Imamo iste ciljeve a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO jer je to strateški interes za čitav region", kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu a najavio je i da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić je kazao da su odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni i da je Tači dobrodošao u Crnu Goru. On je najavio i da će uskoro nivo otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora, preneli su podgorički mediji.

Kosovo je pouzdan sused Crne Gore, poručio je i premijer Milo Đukanović tokom sastanka sa Tačijem, dok je Tači uputio i ličnu zahvalnost za kontinuiranu podršku Crne Gore Kosovu na putu razvoja.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju Vlade, posebno iskazao podršku naporima koje u kontekstu normalizacije i razvoja odnosa ulažu Beograd i Priština, čime doprinose i jačanju regionalne stabilnosti, a zajednički je zaključeno da je budućnost regiona u njegovom povezivanju, dobrosusedskoj saradnji i kontinuiranom dijalogu.

Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose, a postoji prostor za proširenje saradnje posebno u oblasti ekonomije, evropskih i evroatlantskih integracija, konstatovali su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i Tači. U razgovoru sa predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem obećana je podrška Kosovu na evro-atlantskom putu.

Istovremeno sa državničkim razgovorima, Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori organizovao je protest ispred Vile Gorica, a predsednik Saveza Milenko Jovanović saopštio je da je poseta Tačija pokušaj legalizacije etničkog čišćenja i zločina.

"Nikada se nećemo saglasiti sa odlukom crnogorske vlasti da prizna takozvanu nezavisnost Kosova", poručio je on.

Tači i Lukšić komentarisali su da su protesti demokratsko pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovoljstvo a da je poseta političko pitanje za koje ne treba organizovati referendum ili pitati stanovništvo.

I mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa služio je jutros liturgiju i pomen žrtavama stradanja na Kosovu i Metohiji kojem su prisustvovali i predstavnici opozicije, Srđan Milić, lider SNP i poslanici DF.

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista ocenili su da je održani skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda a u Udruženju Crnogoraca Kosova smatraju da su protesti u Podgorici pogrešan potez i veruju da će poseta Tačija dodatno unaprediti odnose dve države.

"Dnevne novine" objavile su da Tači večeras odlazi u Ulcinj gde će večerati sa predstavnicima albanskih partija i javnih ličnosti iz Crne Gore.

Domaćin večere je predsednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka, a pozvani su i svi albanski poslanici u Skupštini Crne Gore.

Kako piše ovaj list, nije predviđen nikakav dnevni red niti se radi o tematskom susretu, već je reč o neformalnom i prijateljskom razgovoru.

Izvor: Tanjug