Er Srbija: Posle 23 godine letovi Beograd - Zagreb

Avion Er Srbije sleteo je jutros na Međunarodni aerodrom u Zagrebu, čime je obeleženo obnavljanje avio-linije između Beograda i Zagreba posle 23 godine, na kojoj će svakodnevno biti obavljana po dva leta u oba smera.

.

Airbusov avion A319 Er Srbije "Novak Đoković" svečano je dočekan na zagebačkom aerodromu "Pleso" tradicionalnim pozdravom vodenim topovima.

Uspostavljanje nove linije jutros je, pre ukrcavanja na prvi let, generalni direktor Er Srbije Dane Kondić ozvaničio prsecanjem vrpce.
"Ovo je veoma poseban dan, jer su uspostavljeni letovi koji povezuju dva glavna grada u regionu ponovo posle 23 godine", poručio je Kondić na zagrabačkom aerodromu.

On je kazao da je u Zagreb doletelo i 25 predstavnika turističkih agencija iz Srbije, kao i da će danas 20 njih iz Hrvatske, istim letom otputovati u Beograd.

Kondić je istakao da je Er Srbija imala veoma uspešnu 2014. godinu koju je "krunisala" otvaranjem llinije Beograd-Zagreb, i istakao da su sada svi glavni gradovi zemalja u regionu povezani. On je naglasio da avio-kompanije spajaju porodice, prijatelje, poslovne partnere, jačaju kulutrne i privredne veze zemalja.
"Ponosni smo što možemo da doprinesemo ekonomskom povezivanju dve zemlje", rekao je i dodao da Er Srbija preko svog strateškog partnera Etihad ervejza nudi mogućnost dolaska do hrvatskih destinacija, a putnicima iz regiona da se povežu sa svetom.

Kondić je podsetio da Er Srbija leti na više od 40 destinacija u Evropi, Mediteranu i Bliskom istoku i da je nedavno postala član novog brenda Etihad ervejz partnersa, čiji su čclanovi, pored Etihada i Er Srbije, Er Berlin, Džet ervejz, Etihad Ridžinal i Er Sejšeli.

Er Srbija, dodao je, trenutno raspolaže sa 10 erbas i pet ATR aviona, kao i sa četiri boinga 737 za čarter letove.

Novinarima se na aerodromu "Pleso" obratio i zamenik ministra turizma Hrvatske Daglas Koraca, koji je istakao da je ova avio-linija veliki iskorak u jačanju odnosa Hrvatske i Srbije i da će naročito veliku korist imati turizam dve zemlje.

On je rekao da ta linija Er Srbije otvara čitav niz mogućnosti za jače povezivanje Hrvatske sa ostatkom sveta.
"Srbija je važna za turizam naše zemlje i turisti iz Srbije beleže kontinuiran rast u Hrvatskoj. U prošloj godini ostvareno je četiri odsto više dolazaka i tri odsto više noćenja, dok su najnoviji podaci iz septembra ove godine pokazali da je broj dolazaka povećan za 21 odsto, a broj noćenja za sedam odsto", rekao je Koraca.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Srbiji Zoran Ilić je poručio da će nova linija imati veliki privredni efekat za obe zemlje s obzirom na to da je avio-saobraćaj najbolji vid saobraćaja.

Generalni direktor zagrebačkog aerodroma Bruno Mazurkijevič kazao je da je srećan što je Er Srbija povezala avio-linijom dva grada i da će to obogatiti ponudu i proširiti izbor putnicima.

Ta linija će doprineti rastu putnika na aerodromu u Zgrebu, dodao je Mazurkijevič, a direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić je naveo da je u 2014. tri odsto više turista iz Srbije bilo u Hrvatskoj, te da će i ova linija dopineti razvoju turizma.

Direktor Tursitičke organizacije Beograda Miodrag Popović je kazao da je u ovoj godini za 24 odsto povećan broj gostiju iz Hrvatske u srpskoj prestonici i da je nova avio linija istovremeno i nova mogućnost za razvoj turizma, koji je jedan od najboljih načina za povezivanje naroda.

Sa putnicima na inauguralnom letu za Zagreb bili su i predstavnici Vlade Srbije, ceo izvršni menadžment tim Er Srbije, vodeći predstavnici turističkog sektora, zajedno sa predstavnicima medija.

Zagreb je četvrta destinacija Er Srbije u Hrvatskoj, nakon što su uspostavljeni letovi za Dubrovnik, Split i Pulu, koji su do sada bili sezonski.

Samo tokom prošlog leta preveženo je gotovo 50.000 putnika do tih atraktivnih turističkih destinacija, a prvi let na toj liniji sa dugom istorijom obavio je JAT-ov prethodnik, "Aeroput", u februaru 1928. godine.

JAT je ponovo uspostavio letove na ovoj liniji u aprilu 1947. godine i održavao ih je do avgusta 1991. godine.

Novi letovi na liniji Beograd-Zagreb će klijentima koji putuju zbog posla ponuditi preko matične vazdušne luke Er Srbije, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", odličnu povezanost sa mnogim destinacijama širom mreže ove avio-kompanije, kao što su Atina, Abu Dabi, Istanbul, Solun, Tel Aviv, Moskva i Larnaka, kao i do ključnih destinacija širom Balkana, uključujući Skoplje, Tiranu, Sofiju, Bukurešt, Tivat, Podgoricu i Sarajevo.

Cena povratne karte je od 99 evra, a let traje 45 minuta.

Izvor: Tanjug