Info

Stiglo osveženje u Srbiju: Temperatura u osetnom padu, evo kada nas ponovo očekuju sunčani dani

Iznad većeg dela Srbije danas se očekuje promenljivo oblačno i osetno svežije vreme.

24.08.2021. - 08:02h
Danas oblačno i hladnije
Danas oblačno i hladnijefoto: Dolores M. Harvey/Shutterstock

Na severu i zapadu mestimično s kišom, ponegde i s pljuskovima s grmljavinom, a na jugu i jugoistoku tokom čitavog dana pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Najniža temperatura od 13 do 17 stepeni, najviša od 22 na severozapadu do 31 na istoku i jugoistoku, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu promenljivo oblačno i osetno svežije, povremeno s kišom i pljuskovima, uz mogućnost grmljavine.

Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Najniža temperatura oko 17, najviša oko 23 stepena.

Narednih dana i dalje promenljivo oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetno svežije, osim na jugoistoku i istoku, gde će doći do pada temperature, ali će se i dalje zadržati toplo vreme, samo na severu u četvrtak uglavnom suvo.

Od sledećeg ponedeljka razvedravanje. A jesen?

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović objašnjava da je zahlađenje koje je zahvatilo Srbiju sezonska promena koja obično dolazi krajem avgusta. Danas će biti manje kiše, sutra nas već u odnosu na danas očekuje veća količina padavina, istakao je on.

Ali ni ta kiša neće biti dovoljna da prekine dug period suše - odnosno, za zemlju je potrebno mnogo više padavina , kaže još Todorović i dodaje da će ovakvo vreme potrajati izvesno vreme, a tada će temperature pasti u pojedinim mestima i ispod 25 stepeni.

Prvih nekoliko dana septembra opet će biti toplo, u nekim danima maksimalne temperature oko 30 stepeni, ali velika razlika u odnosu na jul i avgust je ta što će noći i jutra biti svežija. Potom sledi novi talas zahlađenja.

Na pitanje zna li se kakva nas jesen čeka, on kaže: "Jesen, gledajući ritam tromesečni koji se smenjuje, a ova vrućina je potrajala dva meseca i biće je još, do sredine septembra. Posle ide svežije s kišom, oktobar naginje ka tome da će biti dosta kišovitiji nego uobičajeno."

Kaže i da se ne može sada sa sigurnošću prognozirati hoće li biti miholjskog leta, ali dosdaje da je prema dosadašnjim trendovima malo verovatno da će do njega doći.

Za sto dana čeka nas prvi sneg, rekao je Todorović.

Izvor: B92