Mali: Privredi 5,1 milijarda, svakom punoletnom po 100 evra

Kompletan program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa vredan je 5,1 milijardu evra, saopštio je ministar Siniša Mali.

Prva uplata na račune leže polovinom maja, foto: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ
Prva uplata na račune leže polovinom maja, foto: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ
.

"Program ekonomskih mera za podršku privredi trebalo je da predstavi predsednik Aleksandar Vučić, ali on se danas ne oseća dobro", rekao je ministar finansija Siniša Mali na početku predstavljanja paketa mera za privredu pogođenu pandemijom koronavirusa.

"Radili smo proteklih desetak dana na ovom programu, ali nismo želeli da izlazimo brzo s programom, sačekali smo da vidimo posledice krize kao i kako druge zemlje reaguju i kako deluju njihove mere", kazao je Mali.

Ministar finansija rekao je da će preduzetnicima i radnicima mikro, malih i srednjih preduzeća prva minimalna zarada na račun biti isplaćena polovinom maja.

"Mere imaju dva cilja: očuvanje zaposlenosti i drugo pomoć, preduzećima koja su najviše pogođena krizom", istakao je ministar finansija.

"Ove mere nisu prve koje su Vlada i NBS donele, još pre dve nedelje uveli smo odluku o povećanju plata zdravstvenim radnicima, kao i jednokratnu pomoć penzionerima", rekao je Mali i dodao da je NBS je donela i odluku o moratorijumima na kredite i finansijski lizing u periodu od 90 dana.

"Ova kriza nije izazvana u Srbiji, ovo je globalna kriza, sa kojom se suočava skoro svaka zemlja u svetu. Srbija, u odnosu na veliki broj zemalja, ovu krizu čeka i bori s ekonomski nikada jača i snažnija. Imamo stabilne javne finansije i imamo novca. Najveći teret krize će preuzeti država kako bi privreda prošla sa što manje posledica", rekao je Mali.

Rekao je da je pre par godina Srbija je bila na ivici bankrota, ali je tada Aleksandar Vučić pokrenuo mere zbog kojih danas imamo novca da privredi i zaposlenima pomognemo onda kada je pomoć najpotrebnija.

Paket mera je u vrednosti od 5,1 milijardu evra, a to je, kako kaže Mali, polovina našeg godišnjeg budžeta, ili 11 odsto BDP-a.

"Najveći zahtev privatnika bio je da se odloži plaćanje poreza i doprinosa to smo i uradili, kešom ćemo pomoći zaposlenima uplaćujući minimalnu zaradu, tako da smo i njima izašli u susret", istakao je Mali.

Ministar finansija rekao je da će preduzetnicima i radnicima mikro, malih i srednjih preduzeća prva minimalna zarada na račun biti isplaćena polovinom maja. Dodao je da će druga i treća minimalna zarada biti potom isplaćena u sledeća dva meseca.

"Želimo da izbegnemo zloupotrebu da neko, kada bismo odjednom to platili, dobije taj novac, a onda otpusti radnike", objasnio je Mali. On dodaje da se na ovaj način obezbeđuje kontinuitet plaćanja i daje sigurnost radnicima da imaju od čega da žive.

Upitan da li će novac za mala i srednja preduzeća biti uplaćena na račun zaposlenih ili firmi, Mali je rekao: "I na jedan i na drugi način. Taj novac ide zaposlenima u tim preduzećima, a kako će biti plaćen, videćete, najverovatnije preko posebnog računa kojim će se onda od tog preduzeća taj novac distribuirati svakom zaposlenom".

Ovaj paket je rezultat teških mera koje smo sprovodili proteklih godina, štedeli smo i ulagali ili vraćali stare dugove, pa tako prilazimo i ovom paketu jer imamo dovoljno sredstava za to, dok javni dug neće preći 60 BDP-a ni u jednom trenutku, kazao je i dodao da ćemo ovako skratiti vreme da u što kraćem periodu vratimo ekonomiju na noge posle krize. Prema njegovim rečima, vlada je odlučna u tome da u javnom sektoru nema smanjenja plata i otpuštanja, kao ni smanjenja penzija, a vlada će se truditi da poštuje sve obaveze prema privrednim subjektima u Srbiji.

"Ova kriza će se jednog dana završiti, a mi sa ovim paketom pomoći želimo da naša ekonomija u što kraćem periodu stane na noge", rekao je Mali.

Posebno se zahvalio predsedniku Vučiću i istakao da nije bilo njegovih reformi 2014, danas ne bismo mogli da pružimo ovoliku pomoć privredi.

"Ostanite kod kuće, čuvajte zdravlje sebe i najbližih, a sa ovim novcem i podrškom ćemo biti još jači i bolji", zaključio je Mali.

Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa kovid-19 i podršku privredi Srbije obuhvata sledeće mere

Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021; odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu; oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a.

Takođe je predviđena direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja - tri minimalne zarade), kao i direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja) za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu)

Mere za očuvanje likvidnosti u privatnom sektoru su i Program finansijske podrške privredi u uslovima kovid-19 krize Fonda za razvoj Republike Srbije; garantna šema za podršku privredi u uslovima kovid-19 krize; moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za JP; fiskalni stimulans – direktna pomoć svim punoletnim građanima.

Ukupni procenjeni efekat mera je 608,3 milijarde dinara (5,178 milijardi evra).

Više o paketu mera možete da pogledate OVDE.