Novi zakon o vrednosti poklona lekarima izazvao buru: Ispada da biste mogli da date lekaru 20 buteljki do vrednosti 2700 dinara

Medicinski radnici smeju da prime poklon čija je vrednost do 2726 dinara a ukupna vrednost svih poklona ne sme da pređe prosečnu neto platu, utvrdjeno je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Šta je zahvalnost a šta korupcija, da li samo novčani iznos razlikuje zahvalnost od korupcije? Treba li da budemo zahvalni za nešto što su lekari dužni da nam obezbede?

O tome su u jutarnjem programu govorili prof. dr Moma Jakovljević, Milan Dinić, direktor Lekarske komore i Predrag Savić, advokat.

zahvalnost ili mito, foto: Depositphotos
zahvalnost ili mito, foto: Depositphotos
.

Doktor Jakovljević je istakao da je normalno, ako već pacijent želi da se zahvali, da donese kafu, čokoladu, ali ako bi neko doneo Rolex sat ili laptop da bi to već bila prostitucija.

Advokat Predrag Savić kaže da je odredba dobila saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, i u skladu je sa evropskim zakonima o suzbijanju korupcije, ali s druge strane, ona je "traljavo napisana". Kroz praksu bi trebalo odredbu razraditi, jer sada „ispada da biste mogli da date lekaru 20 buteljki do vrednosti 2700 dinara“