"Ideja je da se mirnim sredstvima promeni ratni ishod"

Decenije su prošle od nastanka Republike Srpske i gotovo četvrt veka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

.

Tek ovih dana Stranka demorkatske akcije zahteva promenu njenog imena.

“Šta reći o onome što dolazi od SDA i njihovog lidera Bakira Izetbegovića – ništa novo za nas u RS, što nas ne iznenađuje. U SDA jednostavno ne razumeju da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH nastupio mir, da je BiH ušla već u fazu njene izgradnje. Potpuno je jasno da inicijativa za promenu onoga što je ustavna kategorija, sigurno nema nikakve ni pravne ni političke argumente za takvu inicijativu“, rekao je za Prvu televiziju direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mladen Cicović.

Kako je rekao, “u RS razumeju ovakvu inicijativu, ali su spremni da stanu u odbranu RS“.

Istoričar Čedomir Antić navodi da je suštinska ideja da se mirnim sredstvima, neustavnim, promeni ratni ishod.

“Dakle, rat je vođen oko toga da se zaštiti ravnopravnost naroda. Proglašenje nezavisne takozvane Republike Bosne i Hercegodine izvršena je protivno ustavu nekadašnje BiH, tako što su prekršena prava Srba i Hrvata. Srbi su u ratu odbranile to pravo i velike sile su im međunarodnim sporazumom omogućile ne samo da imaju jednaka prava, nego i svoj entitet. Postoji jedna grpacija među Bošnjacima, delimično i među Hrvatima koji žele da emancipuju BiH kao državu u kojoj Srbi neće imati prava. I to bi bilo isto kada bi neko u bivšoj Jugoslaviji ukinuo prava Slovencima i Hrvatima i promenio ime Sloveniji i Hrvatskoj“, rekao je on.

Kako dodaje, postoji nekoliko razloga zašto je do inicijative došlo baš sada.

“Prvo, stvaranje moderne nacije podrazumeva uspostavljanje određenog odnosa prema Srbima, da su Srbi nekada bili većina u BiH, te nove nacije moraju da izgrade svoj identitet nekako u negativnom odnosu prema Srbima i to je nažalost tako. Drugi razlog je što su izbori pokazali da će politika koja je vođena u proteklih 12,13 godina da nastavi da bude vođena i onda je potreban neki zahtev“, naveo je Antić.

.