Info

U Užicu voda puna algi, stigle prve cisterne

Prve cisterne sa vodom stigle su noćas u Opštu bolnicu Užice iz Čačka.
27.12.2013. - 10:45h

Gradski Štab za vanredne situacije sinoć je saopštio da je Republička sanitarna inspekcija zabranila korišćenje vode za piće i kuvanje hrane sa gradskog vodovoda sa izvorišta Vrutci.
“Pored dve cisterne stigla je i flaširana voda tako da je bolnica snabdevena sa vodom za narednih nekoliko dana”, izjavila je direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević.

Grad Užice je uz pomoć Čačka,Gornjeg Milanovca, Kraljeva,Cajetine,Višegrada i Bajine Bašte obezbedio prve količine flaširane vode koje su podeljene vrtićima i školama,a u gradu su postavljene cisterne za snabdevanje čistom vodom građana, izjavio je načelnik Komunalne policije Zoran Militarov.

Militarov je izjavio I da će u školama u Užicu danas biti skraćena nastava zbog aktuelne situacije sa vodom.

Doktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Olivera Janjić rekla je da je Republička ekološka inspekcija 14. decembra obavestila ovu ustanovu da je došlo do pogoršanja kvaliteta vode u jezeru Vrutci.
"U vodi su izolovane alge, prema današnjem nalazu Instituta Batut. Posledica algi u vodi za piće je posledica intenzivnog razmnožavanja algi u jezeru Vrutci. Zavod nema potvrdu o povećanom broju obolelih u gradu i može se reći da nije došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvenog stanja stanovništva", rekla je Janjić.


Pojava algi u jezeru Vrutci, zbog koje je zabranjena za upotrebu voda u Užicu, prirodni je fenomen i ne zna se do kada će ta situacija trajati, izjavio je zamenik gradonačelnika Vidoje Drndarević.

On je istakao da, ipak, nema razloga za paniku.
"Prema uveravanjima koje sam dobio iz Instituta Batut koji radi uzorkovanje vode iz jezera Vrutci, zabrana korišćenja vode je preventivna mera. Zdravlje Užičana ,u smislu izazivanja stomačnih problema,bilo bi ugroženo posle korišćenja ovakve vode duže od godinu dana", rekao je Drndarević.

Kao potvrdu Drndarević je naveo da u Domu zdravlja u Užicu nema povećanog broja registrovanih pacijenata sa stomačnim tegobama.

Drndarević je istakao i da Štab za vanredne situacije od sinoć non-stop zaseda i da će u toku dana u gradu biti postavljeno oko 20 cisterni sa pijaćom vodom koje stižu iz Čačka, Kraljeva, Višegrada, Gornjeg Milanovca, Čajetine, Požege i Bajine Bašte.

U prodavnicama je, prema rečima Drndarevića, stabilizovano i snabdevanje flaširanom vodom, posle sinoćnje nestašice.

Drndarević je rekao i da je grad poslao na analizu Institutu Batut uzorke vode sa alternativnih izvorišta u Turici i na Velikoj brani, kako bi se utvrdilo da li ona može da se koristi za snabdevanje grada dok traje problem sa jezerom Vrutci.